detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
23.02.2023 11:30
Україна оголосила бойкот Парламентській асамблеї ОБСЄ через участь росіян
Україна оголосила бойкот Парламентській асамблеї ОБСЄ через участь росіян
Українці з партнерами готують «сюрприз» росіянам під час засідання, а до бойкоту долучилась Литва.

Українська делегація не братиме участі в зимовій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, що відбудеться 23-24 лютого у Відні, на знак протесту проти допуску до неї представників Росії.

Про це повідомила членкиня делегації, народна депутатка Євгенія Кравчук в етері телемарафону ще в неділю, 19 лютого, повідомляє «Європейська правда».

31 січня австрійське видання Der Standard повідомило, що Австрія, на відміну від Великої Британії та Польщі, які торік не видали росіянам візи для участі у засіданнях ПА ОБСЄ, «дозволить в'їзд у країну численним політикам і великій групі російських журналістів» для участі у засіданні ПА ОБСЄ 23-24 лютого у Відні.

При цьому, за інформацією видання, всі заявлені на той час члени делегації з Росії перебувають у санкційних списках Європейського Союзу, зокрема голова делегації Пьотр Толстой та Леонід Слуцький, відомі своїми заявами на підтримку загарбницької війни проти України.

6 лютого Верховна рада України ухвалила постанову, в якій закликала Парламентську асамблею ОБСЄ й парламенти її держав-учасниць не визнавати повноваження делегацій Росії та Білорусі як держав-агресорів.

Рада просить затвердити зміни до Правил процедури ПА ОБСЄ, які б передбачали призупинення повноважень її членів, «які порушують принципи ОБСЄ та вчиняють акт збройної агресії проти іншої держави-учасниці Організації».

Також депутати пропонують бойкотувати росіян і білорусів у статутних органах Парламентської асамблеї ОБСЄ й підтримати звернення Польщі й Литви до Австрії «щодо недопущення представників РФ до участі в черговому Зимовому засіданні ПА ОБСЄ».

У неділю, 19 лютого, учасниця української делегації Євгенія Кравчук заявила, що представництво України бойкотуватиме засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ через допущення до нього росіян.

«Ми не будемо брати участі в офіційних заходах Парламентської асамблеї, в жодних. Але ми їдемо до Відня для переговорів з нашими партнерами щодо того, що робити, як вивести із цієї кризи ОБСЄ і принаймні Парламентську асамблею ОБСЄ», — сказала вона.

Крім того, за словами Кравчук, Україна працює разом з партнерами над реформою ПА ОБСЄ, адже ситуація, «коли одна-дві країни можуть блокувати всі рішення, є фактично глухим кутом для будь-якої міжнародної організації».

22 лютого також представники Литви заявили, що бойкотуватимуть зимову сесію Парламентської асамблеї ОБСЄ після того, як Австрія дозволила російським представникам взяти участь у ній.

«Остаточне рішення — не їхати», — заявила у вівторок голова литовської парламентської делегації Вілія Алекнайте-Абрамікене: «Ми прийняли рішення, і ми єдині, як більшість, так і опозиція (в литовському парламенті), і тут немає різних поглядів».

Як пише «ЄП», литовські депутати ще на початку лютого на зустрічі у Вільнюсі запропонували колегам з країн Північної Європи, Балтії та Польщі приєднатися до бойкоту, якщо Росії буде дозволено взяти участь — але безуспішно. Алекнайте-Абрамікене заявила, що представники інших країн засудили участь Росії у засіданні, однак вирішили «боротися з росіянами в одному залі».

Член української делегації, народний депутат Микита Потураєв в етері телемарафону повідомив зранку 23 лютого, що українська делегація при ОБСЄ проводить зустрічі з представництвами різних країн, зокрема членів Європейської народної партії.

Він визнав, що не всі країни погодились спільно з Україною та Литвою бойкотувати засідання ПА, однак заявив, що російську делегацію на засіданні «очікує сюрприз».

За його словами, Росія порушила не те що кожне слово — кожну букву в засновницькому документі ОБСЄ — Гельсінкському акті. Те, що організація не здатна навіть на найменше покарання такої країни, свідчить про її абсолютну безпорадність. «Тоді виникає питання, навіщо нам така організація і навіщо Україні участь у ній», — сказав Потураєв.

Євгенія Кравчук повідомила також у неділю, що українська делегація разом з українською громадою Відня працює над організацією протестів біля території Гофбурґу, де проходитиме засідання ПА ОБСЄ.

Один з організаторів пікету, голова ГО «Мрія» Андрій Каріоті у коментарі Суспільному повідомив 22 лютого, що австрійська поліція відмовила українцям у проведенні пікету біля будівлі Парламентської асамблеї ОБСЄ у Відні. Підставою стало буцімто те, що в той самий час і на тому ж місці проходитимуть проросійські мітинги.

За його словами, організатори вже понад місяць намагалися узгодити проведення 23 лютого пікету із закликом виключити російських депутатів з ПА ОБСЄ. Поліція відмовляла, посилаючись на труднощі з реєстрацією у зв'язку з реєстрацією двох проросійських мітингів на той же час.

«Це спеціально було зроблено, щоб ніхто більше не виступав, але ми перевірили на карті і згідно з законом про збір людей Австрії, 50 метрів має бути дистанція між різними мітингами для того, щоб забезпечити безпеку, і та точка де ми хочемо стояти, вона є далі від двох тих точок», — пояснив Каріоті.

Поліція так і не ухвалила позитивного рішення, однак організатори пікету вирішили зробити одиночний пікет і фотовиставку, що однозначно дозволено законом.

Рішення поліцейських Каріоті пов'язує з тим, що в головному відділенні поліції Відня є люди, які дуже близькі до Росії, або до партії, яка близька до Росії.

Крім того, якраз в цей же день, 24 лютого — на річницю російського вторгнення в Україну, під час засідання ПА ОБСЄ — і в тому ж палацовому комплексі Гофбурґ в центрі Відня, де відбуватиметься засідання, пройде щорічний Віденський академічний бал.

Організовує бал з 2013 року австрійська ультраправа проросійська Партія свободи. На ньому часто збираються представники праворадикальних сил з країн Європи, що викликає критику та протести в самій Австрії.

Зазвичай бал відбувається у третю п'ятницю січня. Андрій Каріоті вважає, що цьогоріч бал «свідомо» був запланований в день Парламентської Асамблеї 24 лютого, в день вторгнення РФ — щоб дати можливість російській делегації «танцювати на кістках».

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк у коментарі Der Standard висловив побоювання щодо «величезного пропагандистського шоу» з боку Росії, якщо російські політики «танцюватимуть у Гофбурзі в річницю вторгнення в Україну».

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберґ заявив, що членам російської делегації в ПА ОБСЄ видано візи виключно для участі у зимовій сесії асамблеї, а їхній можливий візит на Бал академіків стане «кричущим порушенням міжнародного права».

Нагадаємо, зимову сесію Парламентської асамблеї ОБСЄ 23-24 лютого у Відні планують провести без участі журналістів

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY