ЗМІ: Уряд Британії торік допоміг Пригожину, попри санкції, подати в суд на журналіста Bellingcat

ЗМІ: Уряд Британії торік допоміг Пригожину, попри санкції, подати в суд на журналіста Bellingcat

25 Січня 2023
1048
25 Січня 2023
16:44

ЗМІ: Уряд Британії торік допоміг Пригожину, попри санкції, подати в суд на журналіста Bellingcat

1048
Журналісти виявили, що Міністерство фінансів Британії видало ліцензію юридичній фірмі на співпрацю з адвокатами Пригожина.
ЗМІ: Уряд Британії торік допоміг Пригожину, попри санкції, подати в суд на журналіста Bellingcat
ЗМІ: Уряд Британії торік допоміг Пригожину, попри санкції, подати в суд на журналіста Bellingcat

У 2021 році Міністерство фінансів Великої Британії дозволило власнику російської ПВК «Вагнер» Євгенію Пригожину обійти санкції, щоб подати до суду на британського журналіста та засновника Bellingcat Еліота Гіґґінса за нібито наклеп. Про це повідомляє британське видання OpenDemocracy.

OpenDemocracy разом з виданням The Intercept роздобули та дослідили сховище зламаних електронних листів і документів російської юридичної компанії. Ці файли були отримані в результаті серії хакерських атак на понад 50 російських компаній та державних установ, проведених після вторгнення Росії в Україну. Видання додає, що не знає особи хакерів, але оригінальність інформації не оскаржували і не спростовували ті, кого вона торкалася.

Позов Пригожина про наклеп проти Гіґґінса з’явився після викривального матеріалу видання Bellingcat про тіньові операції групи «Вагнера», які вийшли в серпні 2020 року.

Видання зазначає, що санкції, запроваджені проти Пригожина у Британії та Європі у 2020 році, а ще у 2018-му – у США, мали би завадити будь-кому вести з ним бізнес.

Однак у 2021 році Міністерство фінансів Британії, яке на той час очолював нинішній прем'єр Ріші Сунак, видало ліцензії, які дозволили олігарху обійти санкції і розпочати агресивну юридичну кампанію проти журналіста в лондонських судах.

Зокрема, уряд надав ліцензію лондонській фірмі Discreet Law на чолі з Роджером Ґерсоном, який спеціалізується на представництві інтересів заможних іноземних клієнтів, на співпрацю з російською компанією Capital Legal Services (CLS), яка представляла інтереси Пригожина.

Співпраця між Discreet Law і командою Пригожина, ймовірно, почалася 29 червня 2021 року, коли Ґерсон зустрівся у лондонському офісі з керуючим партнером CLS Владиславом Забродіним.

Це дозволило їм розробити детальний юридичний план. OpenDemocracy відзначає, що юристи провадили справу індивідуально проти Гіґґінса, а не в рамках позову проти Bellingcat. Задля цього адвокати посилались не на матеріали Bellingcat щодо «Вагнера» як нібито на наклепницькі, а на твіти Гіґґінса, якими той просував розслідування у соціальних мережах.

Це дозволило юристам Пригожина розпочати тяганину у Британії, де живе Гіґґінс, і де закони про наклеп є більш суворими. А не в Нідерландах, де розташована штаб-квартира Bellingcat.

Документи свідчать, що адвокати Пригожина отримували численні ліцензії на ведення справи, регулярно листуючись з урядовцями в особистій переписці.

Також розслідування виявило з документів, що санкції не дозволили Пригожину приїхати до Лондона особисто, але уряд Великої Британії дав дозвіл його британським юристам прилетіти бізнес-класом до Санкт-Петербурга, щоб вони могли зустрітися з олігархом віч-на-віч і опрацювати юридичну справу проти Гіґґінса;

Крім того, Пригожин заплатив своїм лондонським адвокатам безпосередньо банківським переказом з Росії, що змусило британський банк спочатку утримати кошти через санкції;

Врешті, за твердженням журналістів, з документів випливає, що лондонська справа була ключовим елементом стратегії Пригожина, спрямованої на те, щоб зірвати санкції проти нього.

«Це свідчить про неймовірну легкість, з якою один з найвідоміших у світі розпалювачів війни зміг використати правову систему Великої Британії для досягнення своїх цілей, навіть перебуваючи під санкціями», – пише видання.

Справа розвалилася в березні 2022 року, коли британські адвокати відмовилися від своїх послуг, заявивши, що не можуть ризикувати своєю репутацією після вторгнення Росії до України, і була остаточно закрита в травні. Гіґґінс був змушений понести витрати в розмірі 70 000 фунтів стерлінгів.

Однак, як пише видання, ключові деталі того, як підсанкційному російському олігарху вдалося здійснити юридичну атаку, досі залишалися невідомими.

Як повідомляв «Детектор медіа», у серпні 2022 року, дізнавшись, що Високий суд Англії відмовив у його позові про наклеп проти Bellincat, Пригожин особисто звернувся до судді Метью Нікліна, написавши йому «злісного листа».

У липні 2021-го року РІА ФАН, пов'язане з прокремлівським бізнесменом Євгеном Пригожиним,  звернулося до Генпрокуратури РФ і ФСБ з проханням визнати проєкт Bellingcat «небажаною організацією». 

Раніше, 11 березня 2021 року журналісти Bellingcat виграли суд у петербурзького інформагентства РІА ФАН. Нідерландський суд зобов'язав видання Пригожина видалити неправдиві матеріали про Bellingcat.

Після цього представник Bellingcat Христо Грозєв анонсував розслідування про зрив спецоперації із затримання бойовиків приватної військової компанії «Вагнер».

Відзначимо, Еліот Гіґґінс очолив Bellingcat у 2014 році. Проєкт веде журналістські розслідування, аналізуючи дані з відкритих джерел. Публікації Bellingcat  стосуються резонансних справ: про причетність російської влади до збиття боїнгу MH17, про отруєння ексофіцера ГРУ Сергія Скрипаля, про організацію вибухів на збройових складах в Чехії у 2014 році, про отруєння російського історика Володимира Кара-Мурзи-молодшого та письменника Дмитра Бикова. А також про отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального

Фото: Delfi

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1048
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду