NYT: «Поштові бомби» в Іспанії розсилали пов’язані з ГРУ РФ члени ультраправого «Російського імперського руху»

NYT: «Поштові бомби» в Іспанії розсилали пов’язані з ГРУ РФ члени ультраправого «Російського імперського руху»

23 Січня 2023
1823
23 Січня 2023
10:20

NYT: «Поштові бомби» в Іспанії розсилали пов’язані з ГРУ РФ члени ультраправого «Російського імперського руху»

1823
Дій виконавців буцімто координував той самий підрозділ, який раніше займався отруєнням Скрипаля у Великій Британії
NYT: «Поштові бомби» в Іспанії розсилали пов’язані з ГРУ РФ члени ультраправого «Російського імперського руху»
NYT: «Поштові бомби» в Іспанії розсилали пов’язані з ГРУ РФ члени ультраправого «Російського імперського руху»

«Поштові бомби», що їх наприкінці 2022 року отримали деякі іспанські державні установи, а також посольство України у Мадриді, могли розсилати члени ультраправого «Російського імперського руху». Члени цього руху співпрацюють із Головним управлінням Генерального штабу Збройних сил Росії (раніше Головне розвідувальне управління, ГРУ). Про це пише «Радіо Свобода» із посиланням на публікацію видання The New York Times, яке здобуло інформацію про перебіг розслідування «поштових терактів».

Джерелом інформації для NYT виступили зокрема близькі до розслідування в Іспанії «офіційні особи США», які побажали зберегти анонімність. Зв’язок виконавців «поштових терактів» із Головним управлінням Генерального штабу Збройних сил РФ вдалось встановити завдяки скоординованим діям поліції Іспанії, американської та британської розвідок. Як повідомляє NYT, «Російський імперський рух» базується в Санкт-Петербурзі, але його агенти діють по всій Європі. В процесі розслідування іспанська поліція виявила, що члени цього руху пов’язані із місцевими ультраправими рухами.

За даними слідства, дії виконавців терактів координували офіцери військової частини 29155 при центрі підготовки фахівців ГРУ на сході Москви. Раніше спецслужби європейських країн звинувачували службовців цього підрозділу у вибухах складів боєприпасів у Чехії у 2014 році, замаху на торговця зброєю Омеляна Гебрева у Болгарії у 2015 році, спробі державного перевороту в Чорногорії у 2016 році та отруєнні Скрипаля у Великій Британії у 2018 році. Росія причетність до цих злочинів заперечує.

«Одне з джерел The New York Times заявило, що президент Росії Володимир Путін “надав своїй військовій розвідці широку свободу дій для розробки та проведення таємних операцій у Європі”, проте поки що неясно, наскільки особисто він був залучений до операції з вибухами листів», — йдеться в матеріалі «Радіо Свобода».

Нагадаємо, 30 листопада 2022-го співробітник посольства України в Мадриді отримав незначні поранення внаслідок вибуху бомби у листі в приміщенні дипустанови. За інформацією МЗС, вибухівка була захована у конверті з листом, який відкрив потерпілий працівник. В Іспанії інцидент попередньо кваліфікували як теракт.

1 грудня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що, крім посольства України в Іспанії, ще три українські дипломатичні представництва отримали листи з погрозами.

2 грудня речник МЗС Олег Ніколенко повідомив, що після теракту в Іспанії до посольств в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, генеральних консульств в Неаполі та Кракові, а також до консульства в Брні у Чехії надійшли закривавлені пакунки. У пакунках були очі тварин, а самі пакунки були просякнуті рідиною характерного кольору та мали відповідний запах. 

Пакунок із, ймовірно, вибуховим пристроєм 30 листопада отримала також іспанська компанія Instalaza, яка виготовляє зброю, що її уряд Іспанії направляє в Україну для допомоги в боротьбі з російським агресором.

Фото: підозрілий пакунок, який отримало посольство України в Іспанії / «Європейська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1823
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
semmm
430 дн. тому
Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)-----> paply.org/northtech
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду