НМР: В Україні неприпустимо транслювати контент кабельних провайдерів російською мовою

НМР: В Україні неприпустимо транслювати контент кабельних провайдерів російською мовою

6 Лютого 2023
1825
6 Лютого 2023
15:30

НМР: В Україні неприпустимо транслювати контент кабельних провайдерів російською мовою

1825
НМР: У кабельному телебаченні досі доступні російськомовні канали неінформаційного спрямування.
НМР: В Україні неприпустимо транслювати контент кабельних провайдерів російською мовою
НМР: В Україні неприпустимо транслювати контент кабельних провайдерів російською мовою

Незалежна медійна рада заявляє про  неприпустимість трансляції в Україні контенту кабельних провайдерів російською мовою.

НМР нагадує, що з початку російської агресії у 2014 році Україна  почала активно блокувати російські пропагандистські телеканали, а після повномасштабного вторгнення санкції щодо російських пропагандистських ресурсів в Україні посилилися, зокрема, і трансляції на супутнику. Також санкції проти російських пропагандистських мовників запровадили ЄС та регулятор Великої Британії.

Однак у сфері кабельного телебачення ситуація різниться залежно від спрямування телеканалів. Якщо більшість інформаційних російськомовних каналів заборонено, то телеканали неінформаційного спрямування, такі як TV1000 чи TV1000 Action, досі доступні на території України.

«Хоча вони транслюють переважно європейський чи американський продукт, їхні фільми та програми озвучено здебільшого російською, а реклама часто орієнтована на російську аудиторію. На жаль, деякі провайдери досі мають їх у пакеті послуг. І, хоча негативний ефект від доступності розважальних російськомовних каналів менший, ніж від інформаційних, вони все ще завдають шкоди», — говориться в заяві.  

НМР нагадує, що російська система пропаганди й інформаційних впливів має давнє коріння, використання культурних засобів для просування наративів, потрібної картини світу, зокрема для приховування злочинів, є давньою традицією Росії.

«Культурний продукт, створений у Росії, часто просуває неоімперські традиції, принижуючи інші етноси й нації, подаючи їх як недолугих, карикатурних або злочинних персонажів, у такий спосіб пояснюючи й виправдовуючи колоніальну роль Росії на теренах, які вона захоплювала протягом останніх століть. Отже, створення українськомовного інформаційного простору, що охоплює не лише новинну, а й розважальну, освітню та інші сфери, є питанням національної безпеки», — говориться в заяві.  

На думку НМР, проблему трансляції російськомовних каналів можна і слід розв’язувати на рівні провайдерів, оскільки одним із ключових сегментів у великих містах є кабельне мовлення.

Зокрема, варіантом є запуск англомовних продуктів з українськими титрами замість каналів, які транслювалися російською (або ж продуктів польською, французькою та іншими європейськими мовами).  

НМР рекомендує ключовим стейкхолдерам звернути увагу на наявність російськомовного контенту в пакетах послуг українських провайдерів платного телебачення та розробити ефективний план щодо переорієнтації ринку на англомовні продукти, забезпечити належне титрування таких продуктів українською мовою, а в перспективі — якісного дубляжу.

Відповідні рекомендації надані Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, Уповноваженому із захисту державної мови, провайдерам аудіовізуальних сервісів, Українському культурному фонду, Міжнародним донорам. 

Повний текст заяви НМР та рекомендації за посиланням.

Ілюстративне фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1825
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду