У Росії відкрили першу справу за «пропаганду» ЛГБТ

У Росії відкрили першу справу за «пропаганду» ЛГБТ

10 Січня 2023
1338
10 Січня 2023
14:59

У Росії відкрили першу справу за «пропаганду» ЛГБТ

1338
Видавництво Popcorn Books випускає книги на «незручні теми» і демонстративно прикрашало їх цитатами з Конституції РФ про свободу слова та заборону цензури.
У Росії відкрили першу справу за «пропаганду» ЛГБТ
У Росії відкрили першу справу за «пропаганду» ЛГБТ

У Росії порушили першу адміністративну справу проти видавництва Popcorn Books щодо «пропаганди» ЛГБТ. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив депутат Держдуми Александр Хінштейн, який і звернувся до МВС Росії з вимогою перевірити діяльність видавництва.

За його словами, справу порушили 28 грудня за статтею 6.21 КоАП («Пропаганда нетрадиційних сексуальних відносин та (або) переваг зміни статі») і за статтею 21 КоАП («Дрібне хуліганство»).

Хінштейн повідомив, що після набуття чинності закону РФ про заборону ЛГБТ-пропаганди Popcorn Books начебто не тільки продовжило продаж книг з такою «пропагандою», але й демонстративно почало прикрашати їхні обкладинки цитатами з 29-ї статті Конституції Росії, яка гарантує свободу слова та забороняє цензуру.

«Розраховую, що справу буде доведено до суду і "Popcorn Books", який кинув державі відкритий виклик, отримає по заслугах», – заявив депутат.

Як пише «Настоящее время», Popcorn Books – незалежний книговидавець у Москві. На його сайті повідомляють, що видавництво випускає книги, які торкаються «незручних тем: проблеми самоідентифікації, расизму і сексизму, ставлення до власного тіла».

На одну з книг видавництва – «Літо у піонерському галстуку» Катерини Сільванової та Олени Малісової – поскаржилася в Роскомнагляд голова Комітету Держдуми з питань сім'ї, жінок та дітей комуністка Ніна Останіна. Вона назвала книгу «явно неприкритою пропагандою гомосексуалізму серед молоді та збочення образу героїчної піонерії». Роскомнагляд тоді не знайшов порушень, адже на книзі стоїть маркування 18+, а «образ героїчної піонерії» законом не захищений.

У середині листопада Popcorn Books призупинило прийом рукописів від авторів.

На початку грудня президент РФ Володимир Путін підписав пакет законів, що забороняє «пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин» та «пропаганду зміни статі та педофілії». Нові норми забороняють «пропаганду» ЛГБТ у будь-яких товарах, що продаються в Росії – фільмах, книгах, рекламних роликах, матеріалах у медіа та аудіовізуальних сервісах.

Поправки передбачають штрафи до 400 тисяч рублів для громадян, до 800 тисяч рублів для посадових осіб і до 5 мільйонів рублів для юридичних осіб за «пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин, переваг та зміни статі» серед людей різного віку. Іноземцям, крім цього, загрожуватиме видворення. За поширення серед неповнолітніх «інформації, яка демонструє нетрадиційні сексуальні стосунки або здатна викликати в них бажання змінити стать», штрафуватимуть на суму до 200 тисяч рублів, посадових осіб – до 400 тисяч, юросіб – до 4 мільйонів.

Наприкінці грудня російський уряд вніс «ЛГБТ-пропаганду» до реєстру забороненої в Росії інформації в інтернеті. «Роскомнагляд» відтепер зможе без суду блокувати сайти,  якщо вирішить, що вони містять пропаганду так званих нетрадиційних сексуальних відносин, педофілії та зміни статі.

У жовтні Росія оштрафувала TikTok за «пропаганду ЛГБТ».

Фото: Flickr

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1338
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
гарик
463 дн. тому
корабли они называют Куников и Голубец.и не поймешь.они рекламируют или запрещают?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду