Вайлд, Пруст, Кінг і Достоєвський: У Росії хочуть вилучити з продажу книжки з «пропагандою ЛГБТ»

Вайлд, Пруст, Кінг і Достоєвський: У Росії хочуть вилучити з продажу книжки з «пропагандою ЛГБТ»

21 Лютого 2024
1304
21 Лютого 2024
13:43

Вайлд, Пруст, Кінг і Достоєвський: У Росії хочуть вилучити з продажу книжки з «пропагандою ЛГБТ»

1304
Після того, як російські інтернет-магазини намірилися знімати книги з продажу, представники влади заявили: перелік заборонених творів — лише робочий документ і «класичній літературі нічого не загрожує».
Вайлд, Пруст, Кінг і Достоєвський: У Росії хочуть вилучити з продажу книжки з «пропагандою ЛГБТ»
Вайлд, Пруст, Кінг і Достоєвський: У Росії хочуть вилучити з продажу книжки з «пропагандою ЛГБТ»

Російський інтернет-магазин «Мегамаркет» заявив, що вилучить з продажу понад 250 назв книжок, що підпадають під дію закону про заборону «пропаганди ЛГБТ». Про це пише «Медуза», посилаючись на видання «Коммерсантъ».

До числа заборонених, за повідомленням російських ЗМІ, ввійшли такі світові бестселери, як  «Воно», «Доктор Сон» та «Чотири сезони» Стівена Кінга, «Норвезький ліс» Харукі Муракамі, «Портрет Доріана Грея» Оскара Вайлда, твори Марселя Пруста, Стефана Цвейга та інших письменників. Крім того, у списку заборонених опинився роман російського письменника Федора Достоєвського «Нєточка Нєзванова».

«”Сбер” підтвердив, що маркетплейс “Мегамаркет”, який йому належить, вилучив із продажу книги, зазначені у списку заборонених у зв'язку з “пропагандою ЛГБТ”, який раніше опублікував журналіст Олександр Плющев», — йдеться у повідомленні «Медузи».

20 лютого 2024 року, стверджує видання, Плющев опублікував список книг, отриманий маркетплейсом «Мегамаркет», картки яких майданчик начебто мав видалити через «пропаганду ЛГБТ». Звідки отримано цей документ, журналіст не уточнив.

Пресслужба «Мегамаркету» заявила, що «зазначений список книг справді існує», однак складений він був ще більше року тому за ініціативою російської Асоціації компаній інтернет-торгівлі.

Президент асоціації Артем Соколов назвав список «неактуальним». За його словами, перелік склали ще до впровадження заборони «пропаганди ЛГБТ», на етапі обговорення законопроєкту в Держдумі.

«Галузь хотіла наочно продемонструвати, що могло б потрапити під дію закону, якби не розробили чітких критеріїв. Зараз цей список неактуальний — він не має жодного відношення до реальності», — заявив Соколов пропагандистському інформагентству РИА Новости.

Згодом в коментарі російському інформагентству РБК голова комітету Держдуми РФ з інформполітики Олександр Хінштейн запевнив, що «класичній літературі нічого не загрожує». За його словами, список — лише робочий документ, що представляє «набір якихось страхів галузі, які не підтвердилися».

Нагадаємо, 5 грудня 2022 року Володимир Путін підписав закон про заборону «пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин, педофілії та зміни статі» у ЗМІ, інтернеті, рекламі, книгах та фільмах. На відміну від закону, що діяв раніше, про заборону «гей-пропаганди» серед дітей, цей закон мав на увазі заборону для всіх росіян, включаючи дорослих.

Ще до набрання законом чинності бібліотеки та книгарні почали прибирати книги з ЛГБТ-тематикою, а онлайн-кінотеатри — вирізати відповідні сцени із серіалів. У червні 2023 року Роскомнадзор розробив критерії визначення «пропаганди ЛГБТ». Вони набули чинності 1 вересня 2023 року.

У листопаді 2023 року російська влада оголосила неіснуючий «міжнародний громадський рух ЛГБТ» екстремістським та заборонила його діяльність у Росії.

Читайте також:

Фото: «Коммерсантъ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1304
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду