The Guardian: На службу «Хочу жить» звернулись вже понад 6 тисяч російських військових

The Guardian: На службу «Хочу жить» звернулись вже понад 6 тисяч російських військових

27 Січня 2023
1263
27 Січня 2023
13:27

The Guardian: На службу «Хочу жить» звернулись вже понад 6 тисяч російських військових

1263
Щодня на телеграм-канал служби надходить від 50 до 100 дзвінків і повідомлень. ЇЇ веб-сайт вже відвідали 1,6 мільйона росіян.
The Guardian: На службу «Хочу жить» звернулись вже понад 6 тисяч російських військових
The Guardian: На службу «Хочу жить» звернулись вже понад 6 тисяч російських військових

Понад 6500 російських військовослужбовців намагалися здатися в полон українській владі через спеціальну гарячу лінію «Хочу жити». Щодня на телеграм-канал служби надходить від 50 до 100 дзвінків і повідомлень, а її веб-сайт вже відвідали 1,6 мільйона росіян.

Про це пише британське видання The Guardian з посиланням на речника українського Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Віталія Матвієнка.

У період з 15 вересня, коли гаряча лінія була запущена, до 20 січня, як стверджується, 6543 російські співробітники зв’язалися з українським урядом, щоб здатися в полон. Часто звернення надходили від військових прямо з лінії фронту.

Матвієнко назвав службу «повністю успішною». Гарячу лінію обслуговують 10 операторів. Служба працює цілодобово і без вихідних. Щодня на телеграм-канал служби надходить від 50 до 100 дзвінків і повідомлень.

Видання відзначає, що пропагандистська цінність для українського уряду очевидна: тільки в грудні веб-сайт «Хочу жити» відвідали 2 мільйони людей, з яких 1,6 мільйона були з Росії.

За його словами, кол-центр перенесли місяць тому з київських офісів відомства в секретне місце через побоювання, що він стане мішенню для атак Росії.

Одна з операторок кол-центру розповіла виданню, що отримувала різні дзвінки — і від тих, хто вже перебуває на полі бойових дій, і від тих, хто лише опинився на території України, і від тих, хто лише боїться бути мобілізованим в Росії. Кожен дзвінок, утім, дає їй надію на те, що військові зусилля Росії слабшають.

Матвієнко розповів, що особи тих, хто звернувся до служби, підтверджують як військовослужбовців Росії за допомогою особистих даних і службового номера.

Він відмовився називати кількість військових РФ, які таки здались в полон після звернення до служби. Але повідомив, що тих, хто зв’язався через сервіс, перевіряють на службу в російських військах за особистими даними та службовим номером.

За його словами, тим, хто здався, пропонують можливість взяти участь в обміні полоненими, організованим між російським і українським урядами, або залишитися під вартою з можливістю залишитися в Україні пізніше чи емігрувати.

Матвієнко сказав, що процес має два етапи: «Перший етап — російські військові, які мобілізовані, частково мобілізовані, ще не мобілізовані, дзвонять на цю гарячу лінію до цього чат-бота і кажуть: "Я здаюся". Після цього вони зобов'язані залишити свої персональні дані. Після того як солдат потрапляє на територію України, він зобов’язаний знову подзвонити і сказати: "Я здаюся" — і українські оператори допомагають йому дістатися безпечного місця, де він зустрічає українських спецпризначенців».

За його словами, рівень інтересу до сервісу залежить від розвитку подій на полі бою. «Під час звільнення Херсона нам дзвонили росіяни і казали: "Тільки врятуйте наші душі — ми загрузли десь у багнюці, наш батальйон повністю розбитий, у нас залишилося 10 бійців, заберіть нас, будь ласка, з цієї халепи"».

Guardian застерігає, що інформацію від українського відомства не вдалося перевірити незалежно.

Служба «Хочу жить» була створена після оголошення президентом РФ Володимиром Путіним мобілізації 300 тисяч цивільних осіб з попереднім військовим досвідом на війну проти України.

Це державний проєкт Головного управління розвідки Міністерства оборони України та  Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який покликаний допомогти військовослужбовцям РФ безпечно здатися в полон Україні. Проєкт гарантує у разі здачі в полон утримання полонених згідно з нормами Женевських конвенцій. Крім того, полоненим гарантують, що вони не будуть обміняні чи повернені до РФ, якщо не забажають цього самі.

Відповідно до офіційного сайту проєкту передбачено декілька варіантів, за яких у рамках проєкту військовослужбовець РФ може подати звернення і здатися у полон, подзвонивши за спеціальними телефонами цілодобової гарячої лінії або звернувшись до телеграм-ботів. Також про умови здачі в полон можна дізнатись через соціальні мережі.

Як повідомляв «ДМ», у жовтні 2022-го Роскомнагляд заблокував український сайт «Хочу жить» на території Росії.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1263
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду