detector.media
09.12.2022 19:47
«Видавництво Старого лева» розірвало контракт із Доржем Бату
«Видавництво Старого лева» розірвало контракт із Доржем Бату
Після скандалу з НАСА видавці попросили письменника підтвердити місце його роботи, однак відповідь їх не задовольнила.

У «Видавництві Старого лева» повідомили, що не мають більше довіри до письменника Доржа Бату і не співпрацюватимуть з ним.

Після 5 років співпраці друк книжок Бату зупинять. Примірники творів «Франческа. Повелителька траєкторій», «Франческа. Володарка офіцерського жетона», які вже є в наявності, будуть промарковані як такі, в яких «інформація про біографію автора не є достовірною».

Також представники «Видавництва Старого лева» попросили вибачення у читачів. «Для нас неймовірно прикра і болісна ця ситуація, адже мова йде про пʼять років співпраці та видання пʼяти книжок, — йдеться у повідомлення компанії. — Ми аналізуємо і робимо висновки, як саме убезпечити себе та наших читачів від подібних ситуацій. Зокрема ретельніше перевірятимемо біографії авторів, спираючись не лише на їхній соціальний та репутаційний капітал і доброчесність. Ми дуже шкодуємо, що стали інструментом введення в оману вас, наших читачів, та загалом аудиторії. Просимо вибачення за це».

До невтішних висновків видавництво спонукав скандал стосовно того, що біографія письменника Доржа Бату, справжнє ім’я якого Андрій Васильєв, нібито є повністю вигаданою. Зокрема, як підкреслив журналіст і блогер Віктор Трегубов, в одній з груп у фейсбуку Бату писав про роботу в NASA на базі в Коннектикуті, де базувався 103-ій авіаполк Національної гвардії США, відомий як Flying Yankees, під командуванням полковника Вескота.

У видавництві кажуть, що не мали причин сумніватися у достовірності біографічних даних письменника, оскільки «за плечима у Доржа багаторічний і підтверджений журналістський бекґраунд, робота з провідними медіа країни, зокрема як журналіста при Медіакорпусі ООН новинної служби ТСН "1+1", публічний блог працівника НАСА, який описує будні команди, інтервʼю з ним на цій позиції». Також видавці «неодноразово бачили фото і відеовключенння у формі, отримували описи робочого місця та процесів, бачили фото перепустки, виданої НАСА, тощо».

Після резонансу представники компанії все ж попросили Бату підтвердити місце його роботи, а саме «оператора корекцій траєкторій Центру керування польотами Національного управління з аеронавтики та досліджень космічного простору США», як це зазначено в анотації до книжки його авторства «Франческа. Повелителька територій» та в публічних матеріалах видавництва. «На жаль, прямої відповіді та підтвердження цієї посади від Доржа Бату ми не отримали. Натомість він написав: “На момент виходу книжки я працював у компанії-приватного контрактора НАСА”», — йдеться у повідомленні «Видавництва Старого лева».

Фото з фейсбук-сторінки Джорджа Бату

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY