Віктор Трегубов заявив, що Дорж Бату вигадав свою біографію. Письменник це заперечує

Віктор Трегубов заявив, що Дорж Бату вигадав свою біографію. Письменник це заперечує

8 Грудня 2022
5424
8 Грудня 2022
10:47

Віктор Трегубов заявив, що Дорж Бату вигадав свою біографію. Письменник це заперечує

5424
Журналіст стверджує, що Бату ніколи не працював у NASA.
Віктор Трегубов заявив, що Дорж Бату вигадав свою біографію. Письменник це заперечує
Віктор Трегубов заявив, що Дорж Бату вигадав свою біографію. Письменник це заперечує

Журналіст і блогер Віктор Трегубов заявив, що біографія письменника Доржа Бату, справжнє ім’я якого — Андрій Васильєв, є повністю вигаданою. Про це він написав 7 грудня у фейсбуку.

«Він заявляє, що є науковцем, який працював в NASA, а зараз працює над секретним проєктом в космічній галузі. Забігаючи наперед: ні, не працював», — стверджує Трегубов. 

Журналіст повідомив, що в одній з груп у фейсбуку Бату писав про роботу в NASA на базі в Коннектикуті, де базувався 103-ій авіаполк Національної гвардії США, відомий як Flying Yankees, під командуванням полковника Вескота. Трегубов попросив показати фото Вескота. Дорж Бату спершу говорив, що той не любить фотографуватися, потім надіслав. Трегубов скористався пошуком за фото. З’ясував, що його зробили у 2013 році під час візиту Flying Yankees до Австралії. Але в описі візиту не згадували про полковника Вескота. Про такого офіцера він також не знайшов інформації на сайті Flying Yankees. 

Трегубов заявив, що після цього Бату заблокував його у фейсбуку.

«Полковник Вескот, Франческа та інші герої його книг — вигадані персонажі. Я поважаю право автора на художній вимисел. Але в усіх тих випадках, коли Андрій посилається на їхнє реальне існування, наприклад, продає “квітку з берета Вескота”, як він зараз робить — він шахраює. Навіть якщо він ці гроші потім справді перераховує на ЗСУ», — пише Трегубов.

Журналіст стверджує, що через власні джерела в NASA перевірив, чи працював там Дорж Бату. Виявилося, що ні.

«NASA почали власне розслідування. Повідомили Андрієві, що так не можна. Йому прийшло попередження про можливий судовий позов. Тут він вняв. І “служба в NASA” різко змінилася “працею на надсекретному проєкті”. А тих, хто ще посилається на NASA, Андрій обережно виправляє. Бо так можна і з США поїхати», — написав Трегубов.

Він також стверджує, що Бату облишив журналістику не через особисті причини, а нібито через те, що отримав «вовчий квиток» за вигадане інтерв’ю з російським політиком Олексієм Навальним для «Голосу Америки».

«З паном Трегубовим ми востаннє спілкувалися у 2019 році, і я його ніколи не банив. Мотиви написання його посту мені не зрозумілі», — написав Дорж Бату 8 грудня у фейсбуку.

Він зазначив, що не є держслужбовцем і ніколи ним не був. Працює на умовах контракту на приватні компанії, які виконують замовлення державних органів. Вони не розголошують інформацію про своїх штатних працівників.

«Я ніколи не робив заяв і не виступав від імені жодної установи, з котрою співпрацював. Я наголошував про це усім журналістам, котрі звертались до мене за коментарями», — додав Бату.

Також він зазначив, що випадок з Навальним описаний у його книжці «Франческа. Повелителька траєкторій». І з «вовчим квитком» від російської служби «Голосу Америки» його не виганяли. Бату каже, що після випадку з Навальним він там пропрацював ще півтора роки і звільнився на початку літа 2013-го.

«Реальних імен прототипів своїх літературних персонажів я не розкриваю. Тому пошук цих людей по прізвищах — доволі дивне заняття. Я не пишу документалістику. Якщо мої персонажі не проти, щоб я їх розкрив, я це роблю, як зробив у "Моцарті". Якщо ні — вони залишаються літературними персонажами», — повідомив письменник.

Звіт за кошти, які збирав на ЗСУ, Бату пообіцяв опублікувати окремо.

Дорж Бату заявив, що перейде до консультацій про перенесення обговорення цієї теми в юридичну площину.

Дорж Бату (Андрій Васильєв) — український письменник бурятського походження, який живе в Америці. В минулому він працював на українських телеканалах «Інтер» і «1+1» новинарем. Був журналістом «Голосу Америки». Автор книжок «Франческа. Повелителька траєкторій»», «Франческа. Володарка офіцерського жетона», «Моцарт 2.0» і «Таємниця старого Лами».

Фото: Дорж Бату/фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5424
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду