Крим для них – це Діснейленд

18 Вересня 2020
4830
18 Вересня 2020
12:59

Крим для них – це Діснейленд

Марія Томак
Офіс Кримської платформи, колишня правозахисниця
4830
Крим для них – це Діснейленд

Мені вже цей фільм третій день не йде з голови. А на фоні вчорашнього кровожерливого вироку бахчисарайській групі – мене просто плющить. Тому мушу написати, нехай не буде спокою і вам.

Отже, фільм на ютуб-каналі DW Documentaries, який дивлюся просто із цікавості, – про відносини Трампа й Путіна. Перша частина описує цю тему з далеких підступів – візиту Трампа на конкурс краси до РФ, бізнес-інтересів у РФ нинішнього американського президента, попередніх виборів Путіна, де він пускає скупую диктаторську слєзу. А також – Крим.

«...Putin decided that Crimea should once again belong to Russia...» (Путін вирішив, що Крим має знову належати Росії), «Crimea declared its independence (Крим проголосив незалежність)», розповідає диктор. Після цього – цитата Путіна, де він вітає народ Криму і народ Росії.

Жодного разу не звучить слово «окупація». Фраза «анексія Криму» звучить тільки у цитаті Асошіейтед Прес, і то в одному реченні з «нашвидкуруч проведеним референдумом, під час якого жителі Криму абсолютною більшістю голосів проголосували за від'єднання від України та приєднання до Росії». Це все – на тлі щасливих облич і російських та радянського прапорів.

Наче і не було ніяких резолюцій Генасамблеї ООН з визнанням факту окупації, не було жорсткої позиції урядів, включно із німецьким. Начебто і не було вбивства Решата Аметова, викрадень і катувань десяток громадян України, політичних справ, начебто немає ув'язнення кримських татар, заміщення населення та колонізації Криму. Тобто просто Крим щасливо приєднався до Росії.

Ну і, знаєте, мені навіть у страшному сні таке не могло б наснитися – порівняння Криму з Діснейлендом. Так-так, саме з тим Діснейлендом. Ви тільки не втрачайте свідомості, коли читатимете наступну цитату:

«Часом спеціально для американців я це пояснюю так: уявіть, що в результаті випадкових історичних подій Сполучені Штати втратили частину Південної Флориди. І не просто Південної Флориди, а Орландо, Дісней. І якби президентові випадково випала можливість повернути територію назад – що б сказали люди? Що це порушення міжнародного права? Чи що Дісней – наш? І це саме те, що ви можете почути в Росії, де здіймаються вигуки Крим-наш.»

Це коментар-пояснення кореспондента Нью Йорк Таймс у Москві у 2011-2015 роках Девіда Герценгорна на тлі щасливих облич з Криму.

«Випала можливість» – ось як це називається. Ніяка це не окупація.

Прикметно те, що коли йдеться про Крим – ви не почуєте жодного українського експерта. Жодного. Як, власне, жодного слова ви не почуєте і про насильство, яке вчинялося під час окупації. І взагалі про те, що це була військова операція.

Але давайте не поспішати звинувачувати журналістів у зраді (хоча у непрофесійності або свідомому замовчуванні – як на мене, точно варто). Вони просто впіймали дух часу. Краще використати цей привід для того, щоб познайомитися з реальністю. З реальністю, в якій начебто і є міжнародний консенсус по Криму, але його поступово намагаються розмити, розчинити у Північному потоці-2 і ось таких ось фільмах. В цій реальності начебто є міжнародне право, але кого воно колише. А думка генасамблеї ООН не те що Путіна не цікавить, а й навіть світочів світових ліберальних медіа.

Ну а пряма мова Девіда Герценгорна ще раз доводить, що не може бути ніякого об'єктивного репортерства про події України з Москви. Просто тому що «мєсто стоянія» багато що зумовлює.

До речі, про медіа та їх стандарти, об'єктивність і безсторонність. Коли йдеться про висвітлення ситуація «з обох боків», то має ж значення, які це боки, правда? У цьому фільмі з одного боку – Путін і його упирі типу Якуніна, з якими навіть на одному гектарі пристойні люди не сідають, з іншого боку – начебто і ліберальні люди з хорошою репутацією, тільки от Крим для них – це Діснейленд.

А українців і кримських татар там навіть не стояло. І це важливо. Так тонко Дойче Веле приймає розклад, який пропонує світові Володимир Путін, і в якому України в Криму немає.

Konechno, Vladimir. Spasibo, Vladimir. Do vstrechi v Disneyland a la Russe.

Фільм можна подивитися тут.

Джерело: фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4830
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
1306 дн. тому
"У него был потрясающий нюх на дерьмовые дела, и он не стеснялся рассказывать - кто и где навалил кучу".(c)Игра на понижение.2015. Гарний текст.Браво.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду