В ООН визнали, що російська агресія спрямована проти української ідентичності

В ООН визнали, що російська агресія спрямована проти української ідентичності

17 Липня 2022
1644
17 Липня 2022
10:16

В ООН визнали, що російська агресія спрямована проти української ідентичності

1644
У Мінкультури повідомляють про 423 злочини росіян проти культурної спадщини України.
В ООН визнали, що російська агресія спрямована проти української ідентичності
В ООН визнали, що російська агресія спрямована проти української ідентичності

Росіяни цілеспрямовано здійснили 423 злочини проти культурної спадщини України. Про це сказав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко під час засідання Ради Безпеки ООН 15 липня, повідомляєтьсяна сайті МКІП.

Засідання Радбезу ООН було присвячено обговоренню проблеми знищення культурної спадщини України та наслідків цих злочинів росіян. Захід ініційовали Албанія та Польща у співпраці з Україною. 

«Міжнародні організації повинні посилити тиск на Росію, щоб припинити цей тероризм проти української нації. Тільки разом ми зможемо зупинити агресора», — наголосив міністр Ткаченко.

«Росіяни цілеспрямовано знищують об’єкти культурної спадщини обстрілами по всій Україні – від Луганської області до Львівщини. Культурна спадщина всієї країни, як матеріальна, так і нематеріальна, зараз перебуває під ударом і має бути захищена для всього людства» , — сказала заступниця міністра Катерина Чуєва.

Всі завдані пошкодження та руйнування є результатом ракетних ударів, бомбардувань та артилерійських обстрілів, за даними Міністерства культури та інформаційної політики. Загалом подібні злочини зафіксовані у 15 регіонах України.

Учасники засідання Радбезу ООН засудили російську агресію, визнали дії РФ спрямованими проти української ідентичності та наголосили на необхідності посилення спільних зусиль щодо захисту культурної спадщини України.

За даними МКІП, Росія вже знищила:

  • 128 об'єктів нерухомої культурної спадщини, які мають офіційний статус пам'яток;
  • 147 культових споруд (50 з них перебувають на обліку як пам’ятки історії, архітектури та містобудування або є цінними історичними спорудами);
  • 136 об’єктів, що належать християнським громадам (125 – православним, 10 – протестантам, 2 – католикам, 4 – мусульманам, 6 – євреям);
  • 46 меморіальних пам’ятників на честь історичних осіб та подій ХІХ – початку ХХІ ст.;
  • 33 музеї та заповідники;
  • 59 культурних центрів, театрів і кінотеатрів;
  • 40 бібліотек.

Фото з сайту Міністерства культури та інформаційної політики

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1644
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду