Російську агентку «Побєду» за державну зраду засудили до семи років ув’язнення

Російську агентку «Побєду» за державну зраду засудили до семи років ув’язнення

5 Листопада 2022
4759
5 Листопада 2022
15:07

Російську агентку «Побєду» за державну зраду засудили до семи років ув’язнення

4759
Її затримали за матеріалами СБУ.
Російську агентку «Побєду» за державну зраду засудили до семи років ув’язнення
Російську агентку «Побєду» за державну зраду засудили до семи років ув’язнення

На Житомирщині затримали російську агентку «Побєду», яка шпигувала за підрозділами ЗСУ. Про це повідомляється на сайті Служби безпеки України.

За матеріалами СБУ її засуджено до семи років ув’язнення. «Побєда» є агенткою головного управління генерального штабу збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ). Спецоперація української контррозвідки розпочалася у червні цього року.

Як встановлено, російська агентка збирала інформацію про місця дислокації та переміщення підрозділів Сил оборони на північному напрямку. Вона стежила за залізничними маршрутами, перевезенням військової техніки та боєприпасів ЗСУ територіэю регіону. Серед її завдань було виявлення логістичних складів з артилерійським озброєнням, а також аеродромів можливого базування української бойової авіації.

За даними слідства органів безпеки, зрадницею виявилась мешканка одного із селищ Житомирської області. Після початку повномасштабного вторгнення її завербував кадровий співробітник російської воєнної розвідки, який обрав для неї оперативний псевдонім «Побєда». На кадровика справили враження прокремлівські дописи мешканки Житомирщини «ВКонтакте». Дані росіянам «Побєда» передавала через відпрацьовані канали зв’язку у вигляді GPS-координат українських об’єктів та їх детального опису. Під час обшуків за місцем її місцем проживання виявили мобільний телефон і комп’ютерну техніку, які вона використовувала для комунікації з представником російського ГРУ.

Суд визнав зловмисницю винною за частиною другою статті 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. У своєму повідомленні про затримання російської агенти Служба безпеки наголошує на невідворотності покарання за злочини проти державної безпеки України.

Розслідування проводили слідчі СБУ Житомирської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Нагадаємо, протягом жовтня СБУ затримала коригувальників, які співпрацювали з Росією. У Бахмуті Донецької області чоловік надавав дані для ракетних обстрілів, інформував загарбників про стан об’єктів критичної інфраструктури та внутрішню обстановку у місті після повітряних ударів ворога. У Нікополі Дніпропетровської області арештували чоловіка, який коригував численні ракетні удари по місту, зокрема по об’єктах енергетичної інфраструктури, та «звітував» окупантам про наслідки повітряних атак. Також він шпигував за позиціями HIMARS і далекобійних гаубиць М777 поблизу лінії фронту, збирав інформацію про місця тимчасової дислокації та переміщення підрозділів Сил оборони. 

Фото з сайту СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4759
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду