На Буковині затримали чоловіка, який готував фейки для токшоу Соловйова

На Буковині затримали чоловіка, який готував фейки для токшоу Соловйова

13 Листопада 2022
3737
13 Листопада 2022
10:00

На Буковині затримали чоловіка, який готував фейки для токшоу Соловйова

3737
За це йому обіцяли російське громадянство та переїзд до Підмосков’я.
На Буковині затримали чоловіка, який готував фейки для токшоу Соловйова
На Буковині затримали чоловіка, який готував фейки для токшоу Соловйова

Кіберфахівці Служби безпеки викрили ворожого інтернет-агітатора, який поширював дезінформацію про Буковину та дискредитував Збройні сили України. Про це повідомляє сайт СБУ.

Серед адресатів фейків був особисто кремлівський пропагандист Володимир Соловйов, з яким затриманий перебував на прямому зв’язку. Цей контент використовували в провокаційних сюжетах і токшоу на телеканалі «Россия 1».

Чоловік публікував дописи в забороненій соцмережі «ВКонтакте» про нібито загострення суспільно-політичної ситуації в західній Україні через війну з РФ. Також він поширював брехню про діяльність державних органів влади, підрозділів українських військ та волонтерських організацій.

За даними слідства, це мешканець Чернівецької області. Раніше він мав адвокатську практику, а після початку великої війни почав закликати у соцмережах до підтримки окупантів і виправдовував їхні воєнні злочини. Так його помітили російські пропагандисти і запропонували співпрацю. Під час обшуку вдома у чоловіка виявили комп’ютерну техніку і мобільні телефони із доказами його листування з ворогом.

На підставі зібраних СБУ матеріалів зловмиснику повідомлено про підозру за частиною 3 статті 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України. Наразі правоохоронні органи розглядають питання щодо запобіжного заходу — тримання під вартою.

Заходи із викриття правопорушення проводили співробітники СБУ Чернівецької області спільно з кіберполіцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Нагадаємо, на початку листопада на Закарпатті та Харківщині затримали онлайн-пропагандистів. Знайшовся навіть громадянин Росії, який намагався організувати державний переворот на заході України.

З початку повномасштабного вторгнення Росії СБУ викрила близько 700 колаборантів. З березня 2022 року в Україні діє закон про кримінальну відповідальність колаборантів.

Фото: сайт СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3737
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду