На Закарпатті та Харківщині затримали онлайн-пропагандистів

На Закарпатті та Харківщині затримали онлайн-пропагандистів

11 Листопада 2022
1141
11 Листопада 2022
17:30

На Закарпатті та Харківщині затримали онлайн-пропагандистів

1141
Один чоловік поширював у соцмережах російські наративи, другий мав створити пропагандистський вебсайт на замовлення РФ.
На Закарпатті та Харківщині затримали онлайн-пропагандистів
На Закарпатті та Харківщині затримали онлайн-пропагандистів

Правоохоронці повідомили про підозру 42-річному мешканцю Краснограда Харківської області за посягання на територіальну цільність і недоторканність України.

Про це повідомила пресслужба Харківської обласної прокуратури. 

За даними слідства, у жовтні чоловік погодився за гроші створити пропагандистський вебсайт на замовлення росіянина.

На цьому сайті він поширював матеріали на підтримку проведення так званої «спеціальної військової операції» та антиукраїнський контент, спрямований на розпалювання національної ворожнечі.

Крім того, на Закарпатті правоохоронці повідомили про підозру 27-річному місцевому жителю. Він поширював матеріали, у яких виправдовував, визнавав правомірною, заперечував збройну агресію РФ проти України та глорифікував агресорів.

Як повідомила пресслужба Закарпатської обласної прокуратури, слідчі встановили, що підозрюваний у одній із соціальних мереж систематично поширював дописи, зокрема і з відеороликами, у яких пропагувалися ідеї «русского міра». Закарпатець публічно підтримував і розповсюджував типові тези російської пропаганди щодо нібито приналежності військ ЗСУ до «неонацистських» організацій. У публікаціях воєнні дії висвітлено як «спецоперацію», а відповідальність за злочинні дії армії окупантів перекладається на українських військових.

У межах кримінального провадження було проведено судово-лінгвістичну експертизу, висновки якої підтвердили наявність складу злочину у поширених чоловіком матеріалах.

Досудове розслідування здійснює Управління СБУ в Закарпатській області.

Нагадаємо, з березня 2022 року в Україні діє законодавство про кримінальну відповідальність колаборантів. 

Національне агентство з питань запобігання корупції спільно з громадською організацією «Рух Чесно» працюють над створенням Реєстру ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

СБУ з початку повномасштабного вторгнення викрила близько 700 колаборантів.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1141
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду