В Україні створюють профспілку сценаристів

В Україні створюють профспілку сценаристів

4 Листопада 2022
1089
4 Листопада 2022
16:10

В Україні створюють профспілку сценаристів

1089
Зараз профспілка сценаристів перебуває на етапі реєстрації.
В Україні створюють профспілку сценаристів
В Україні створюють профспілку сценаристів

Українські сценаристи об'єднуються в профспілку, яка захищатиме їхні права та допомагатиме державі. Про це в ексклюзивному коментарі «Детектору медіа» повідомив один з ініціаторів створення профспілки Андрій Бабік.

«У нас була громадська організація, але її потенціалу недостатньо. Тому прийняли рішення організувати профспілку — класичну, яка існує в Америці, європейських країнах, профспілку сценаристів. Мета — по-перше, захист соціальних прав: це і майнові права, і авторські, тому що авторські часто порушують, не виплачують гроші. Це також піар сценаристів як спільноти, бо нас часто ігнорують і вважають, що кожен може написати сценарій і якщо щось добре вийшло — молодець режисер, якщо не вийшло — сценарист поганий», — сказав Андрій Бабік.

За його словами, учасники профспілки прагнуть підняти професійні стандарти сценаристів і подбати про молодь та її потрапляння в професію.

«Я викладаю в університеті Карпенка-Карого, в мене група, і вони вже питають, що їм робити далі. Я розумію, що ці молоді дівчата, хлопці не мають якогось орієнтира чи напрямку руху. Маємо підтримати молодих сценаристів, молодих колег, які ступають на цю стезю, потрапляють у цей ринок праці», — зазначив Андрій Бабік. 

Також профспілка має намір порушити ідеологічні питання, через відсутність яких з'являється чимало негативних образів українців, незрозумілих героїв, які не відповідають справжнім. 

«Ми, сценаристи, стоїмо на початку історій, тому маємо ці наративи сформувати і запропонувати на затвердження на майбутні парламентські слухання в комітеті. І в нас є напрацювання по реформі кіноіндустрії, бо вона вже деградувала остаточно, ми вже бачимо всі наслідки, тому також маємо пропозиції зі створення саме індустрії — кіно- і теле-. І останнє завдання — захист нашого сценарного ринку від майбутнього нашестя російських і білоруських сценаристів, бо така загроза існує», — резюмував Андрій Бабік.

За його словами, учасники профспілки вже провели установчу конференцію і нині перебувають на етапі подання документів. Орієнтовний час реєстрації — 20 днів.

Фото: Glenn Carstens-Peters з Unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1089
Читайте також
01.11.2022 11:00
Семен Случевський
для «Детектора медіа»
2 233
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду