Ганна Маляр: Західні партнери вражені, що ми не запроваджуємо військову цензуру

Ганна Маляр: Західні партнери вражені, що ми не запроваджуємо військову цензуру

18 Жовтня 2022
1972
18 Жовтня 2022
19:00

Ганна Маляр: Західні партнери вражені, що ми не запроваджуємо військову цензуру

1972
«Ми абсолютно вільне суспільство, і українцям неможливо заборонити говорити».
Ганна Маляр: Західні партнери вражені, що ми не запроваджуємо військову цензуру
Ганна Маляр: Західні партнери вражені, що ми не запроваджуємо військову цензуру

Інформаційна політика в умовах воєнного часу стала одним з найбільших викликів для українців. Про це йшлося в інтерв'ю заступниці міністра оборони України Ганни Маляр для медіаплатформи «Ми –Україна». Питання Маляр поставив ведучий Микита Міхальов.

«Ми абсолютно вільне суспільство, і українцям неможливо заборонити говорити, – відзначила заступниця міністра. – Західні партнери вражені, що ми не запроваджуємо військову цензуру інформаційну. За всіма правилами війни вона має бути, але українське суспільство пробує зберегти свободу слова, не зашкодивши Збройним Силам».

Як наголосила Маляр, Міноборони постійно веде просвітницьку роботу з українцями, і зараз українці вже практично навчилися «мовчати там, де треба мовчати, і не чіпати ті питання, які не треба чіпати».

Як один із прикладів заступниця міністра навела повідомлення про полонених, інформація про яких підлягає повній секретності, особливо переговори щодо звільнення чи обміну. Ганна Маляр закликала українців не публікувати фото полонених: «Всі ці люди є у списках Головного управління розвідки, координаційного штабу. Якщо вам здається, що держава не знає, що ця людина в полоні, напишіть до Міністерства оборони, до ГУР. Розголос призводить до підвищення ставки обміну, і в підсумку ми зможемо забрати менше наших людей, ніж могли б без розголошення даних про них».

Також, застерегла Маляр, не варто розповідати публічно, в яких умовах утримують полоненого. Як кажуть самі колишні полонені, після таких публікацій росіяни їм ще погіршують умови і тортури, додала вона. «Треба бути дуже обережними щодо інформації під час воєнного часу», – підсумувала Ганна Маляр.

Нагадаємо, Генштаб опублікував правила поширення  інформації під час війни.

Міноборони закликає українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців. Також у Міноборони звертають увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про знаходження або відсутність озброєння та військової техніки з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, армія просить медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ. Ще в березні в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Фото з фейсбук-сторінки Ганни Маляр

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1972
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Неідіотітежневтікдоречі
511 дн. тому
Підкажіть, будь ласка, який розклад у 5-го, Еспресо та Прямого? Може я не розібрався як правильно користуватись всіма цими свободами чи щось таке, бо я раніше ті канали бачив постійно, а тепер все ніяк не можу розібратись коли вони в ефір виходять, постійно не в той час починаю дивитись. Там кілька моїх найулюбленіших ведучих працюють та я вже за ними скучав. О, і ще, може ви знаєте, а де той шоколадний барига подівся, то він постійно піарився всюди, а зараз чогось не видно, не чутно. Він що, знов втік, чи сів вже нарешті, чи просто соромиться через те, що з путіним великий друг й камфєти для нього на росії робить?
Перець
548 дн. тому
Згоден з попереднім дописом. Концентрація всіх засобів комунікації і масової інформації в одних руках - що це як не цензура? Пошта, телефон, телеграф - з цього починали більшовики. Радіофікація Німеччини у 30 роках минулого сторіччя для тотальної гебельсівської пропаганди - з цього почали німецькі нацисти. Вбивство НТВ І встановлення тотального контролю над федеральнии каналами - з цього почав путін. Встановлення повного контролю над інформаційною політикою найбільших медіагруп в Україні шляхом трансляції телемарафону імені Офісу Президента - це те саме. Незгодні до марафону не допущені і навіть просто відключені від ефіру без зрозумілих пояснень. Я маю на увазі не ворожі антиукраїнські канали медведчука, там все зрозуміло. Я кажу про адекватні українські канали з не менш патріотичною позицією, ніж у офіційної влади. Авторитаризм приходить поступово, але майже завжди однаково - спочатку свобода слова, ,потім всі інші права і свободи. Коли стане пізно - не кажіть , що ви цього не помічали.
Макс
549 дн. тому
Аня, ти іпанутая, Марафон це ж і є цензура
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду