detector.media
25.10.2022 19:01
Медійнику-колаборанту з Маріуполя Андрію Кіору оголосили про підозру
Медійнику-колаборанту з Маріуполя Андрію Кіору оголосили про підозру
Йому загрожує позбавлення волі від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

У Маріуполі про заочну підозру оголосили Андрію Кіору. Про це з посиланням на власні джерела в правоохоронних органах повідомляє сайт «0629».

Кіор є керівником пресслужби колаборанта, так званого очільника окупаційної «адміністрації» Маріуполя, депутата міськради від «ОПЗЖ» Костянтина Іващенка. Кіору інкримінують санкції частини 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України («Добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, або добровільне обрання до таких органів, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів»).

Андрій Кіор до війни був журналістом, працював в газеті «Іллічівець». Протягом нетривалого часу обіймав посаду президента медіагрупи Ріната Ахметова і керував маріупольським каналом МТВ. Пізніше, після звільнення, намагався створити власний телеканал. Зняв документальний фільм про історію козацтва в Маріуполі. Після окупації Маріуполя Андрій Кіор добровільно, за даними сайту «0629», погодився на посаду керівника пресслужби Іващенка. Також він мав намір очолити новий пропагандистський телеканал у місті, але його кандидатуру не затвердили. Телеканал у Маріуполі росіяни створювали у взаємодії з «Первым республиканским», пропагандистським каналом терористичної організації «ДНР».

Кіор продовжив займатися російською пропагандою. Він тиражував російські пропагандистські наративи про «один народ», стверджував, що «Росія – сильна країна», «СРСР – рай на землі, якій у українців вкрали нацисти», «українці не мали чинити спротиву росіянам», «маріупольський театр розбомбили самі українці» тощо.

За даними журналістів Маріуполя, Андрій Кіор проходив підготовку у Вищий школі КДБ під час служби в армії. У віці 40 років навчався у Москві, у ВДІКу.

Нагадаємо, на початку вересня стало відомо, що колишній очільник пресслужби Донецької залізниці Володимир Селіванов разом із російськими пропагандистами працює на каналі «Оплот-ТВ» у Маріуполі. В травні 2022 року, за даними місцевих журналістів, він відмовився залишати Маріуполь, хоча йому пропонували допомогу для евакуації.

Фото: сайт «0629»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY