За вісім місяців війни Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні — ІМІ

За вісім місяців війни Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні — ІМІ

24 Жовтня 2022
1464
24 Жовтня 2022
14:43

За вісім місяців війни Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні — ІМІ

1464
Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації.
За вісім місяців війни Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні — ІМІ
За вісім місяців війни Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні — ІМІ

Протягом восьмого місяця війни Росії проти України ІМІ зафіксував викрадення, обстріли журналістів та знищення телевеж.

Станом на 24 жовтня російські військові вбили загалом 42 журналістів в Україні. З них вісім журналістів убито під час виконання професійних обов'язків (троє українських та п’ять іноземних). 34 загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів, не під час виконання ними журналістських обов’язків. З повним списком убитих журналістів можна ознайомитися тут.

Протягом вересня-жовтня повномасштабної війни загинули четверо медійників, які захищали країну у лавах Збройних сил України:

  • Дмитро Шиповський, оператор, військовослужбовець, загинув 21 вересня, потрапивши під мінометний обстріл в районі села Дружба Донецької області. Він захищав Україну в лавах ЗСУ із березня цього року.
  • Юрій Лелявський, журналіст, начальник служби зв’язків з громадськістю 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України, загинув на півдні країни у бою з російськими окупантами.
  • Сергій Силкін, колишній звукорежисер Суспільного, військовослужбовець з Івано-Франківська, загинув 17 жовтня у бою з російськими окупантами неподалік Бахмута Донецької області.
  • Василь Яворський, режисер телеканалів «Перший Західний» та «Еспресо», співавтор проєкту «Історія Героя», боєць 103-ї бригади ТРО ЗСУ, загинув на Донеччині.

Крім того, експерти ІМІ зафіксували, що під російський обстріл під час роботи в Бахмуті Донецької області 27 вересня потрапила знімальна група 5 каналу. Журналісти залишилися неушкодженими.

У Комишувасі (Луганська область) російські війська знищили 150-метрову телевежу, яка забезпечувала потреби понад 200 тисяч жителів Луганської і Донецької областей. Телевежа розповсюджувала український контент на 50 км, зокрема на Попасну, Лисичанськ та Сєвєродонецьк.

У тимчасово окупованому Старобільську бойовики угруповання «ЛНР» викрали Юлію Рибалку, яка раніше обіймала посаду прессекретарки ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання». Її звинувачують в «переданні відомостей для наведення ракетних обстрілів Збройним силам України». Окупанти погрожують жінці ув’язненням строком 20 років.

Нагадаємо, що з початку широкомасштабного російського вторгнення щонайменше 215 телерадіомовників, онлайн- та друкованих медіа (загальнонаціональних, регіональних та місцевих) припинили повністю або частково свою діяльність через бойові дії та окупацію. Це переважно регіональні медіа із Запорізької, Херсонської, Хмельницької, Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської, Сумської, Луганської, Чернігівської областей.

Фото: Matt C з Unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1464
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду