«На фронті правди». У Вільнюсі відкрили виставку про роботу українських журналістів під час війни з Росією

«На фронті правди». У Вільнюсі відкрили виставку про роботу українських журналістів під час війни з Росією

16 Вересня 2022
1637

«На фронті правди». У Вільнюсі відкрили виставку про роботу українських журналістів під час війни з Росією

1637
30 кадрів, які дозволяють побачити роботу журналістів очима самих журналістів.
«На фронті правди». У Вільнюсі відкрили виставку про роботу українських журналістів під час війни з Росією
«На фронті правди». У Вільнюсі відкрили виставку про роботу українських журналістів під час війни з Росією

16 вересня на Вільнюському залізничному вокзалі відкрилася фотовиставка #OnTheFrontlineOfTruth, #НаФронтіПравди. Вона присвячена роботі журналістів, які висвітлюють війну в Україні. Виставка організована Інститутом масової інформації та Internews за підтримки Клубу пресфотографів Литви. На відкритті були директорка Internews в Україні Джилліан МакКормак, посол України в Литовській Республіці Петро Бешта, керівниця служби управління активами Литовської залізниці Дайва Піворюніене, а також голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова.

Як розповіла при підготовці виставки Оксана Романюк, керівниця ІМІ, українські фотографи надіслали понад 200 фотографій, тридцять із яких були відібрані для виставки. Представлені тут світлини надали ІМІ журналісти Олександр Медведєв, В'ячеслав Ратинський, Стас Козлюк, Слава Мавричев, Марія Малевська, Стас Юрченко, Богдан Кутєпов, Олександр Хоменко, Сергій Нужненко, Аліна Клименко, Ніколетта Стоянова, Андрій Крамченков, Мстислав Чернов, Влад Мусієнко та Натан Вандер Кліпп.

«Ці вражаючі фото показують результат жорсткого вторгнення Росії в Україну. І водночас вони засвідчують умови, в яких зараз щодня працюють українські журналісти і медіа. В Україні далі росте кількість постраждалих від нападу РФ журналістів — людей, які не беруть безпосередньої участі в бойових діях. Всі ці дії Росії є воєнними злочинами, і ми маємо зробити все необхідне, щоб винних притягли до відповідальності», — заявила Романюк. За даними ІМІ, за перші п'ять місяців росіяни вчинили понад 428 злочинів проти працівників медіа. З лютого було вбито 38 репортерів, вісім із них загинули під час виконання своїх професійних обов’язків. 14 журналістів дістали поранення, дев'ятьох було взято в заручники, доля ще 15 журналістів невідома — вони зникли. Загалом через війну, фізичну загрозу, окупацію та фінансову кризу, яку викликала в країні війна, в Україні закрилося 215 ЗМІ.

Голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, посол України в Литовський Республиці Петро Бешта та директорка Internews в Україні Джилліан МакКормак

Відкриваючи експозицію, Джилліан МакКормак звернула увагу, що виставка розташована не в галереї чи музеї, а в тому місці, де її може побачити багато людей.

«Залізничні вокзали — це особливі місця. Це місця, які нас об’єднують, місця, де можна зустріти старих друзів і родину, місця, де можна з ними розлучитися. Це граничні простори, де ми чекаємо на шанс бути перенесеними в інше місце. Тут ті, хто прибуває, і ті, хто від’їжджає, зможуть витратити хвилину-дві на роздуми про те, що відбувається з нашими колегами, нашими друзями та нашими родинами в іншому місці, не так далеко звідси, в Україні, під час невмотивованої агресії Росії», — сказала пані МакКормак.

Серед тих, хто загинув в Україні, намагаючись зафіксувати злочини російської армії проти мирних людей, є й литовець, нагадав під час свого виступу посол України в Литві Петро Бешта. Це режисер-документаліст Мантас Кведаравічюс, якого вбили російські військові, коли він знімав фільм про знищення Маріуполя.

«Війна в Україні — особлива, в якій інформаційний фронт має не менш важливе значення, ніж фронт військовий, — сказав посол. — Головна зброя журналістів — слова, світлини, камери. З їхньою допомогою українські журналісти демонструють усьому світові варварське обличчя російської армії: зруйновані школи, катування цивільних, вбивства мирних людей. Адже 19 із 20 російських ракет руйнують саме цивільні  об’єкти, не військові. Саме журналісти розповідають про це всьому світові, інформуючи суспільства в різних країнах про те, що відбувається в Україні. І тим самим допомагають отримати Україні підтримку урядів різних країн. Перебуваючи на передовій, вони наближають  день перемоги. Але, перебуваючи на передовій, аби фіксувати факти, вони самі стають мішенями».

Менеджерка з комунікацій Internews в Україні Тетяна Степикіна, Дайва Піворюніене, керівниця служби управління активами Литовської залізниці, перкладач Руслан Скробач, Наталія Лигачова, Петро Бешта та Джилліан МакКормак

За словами Дайви Піворюніене, Україна зараз виборює незалежність і Литва, — як держава, так і її громадяни, — намагаються підтримати Україну в цій боротьбі. Литовська залізниця так само допомагає українцям — наприклад, тим, хто був змушений виїхати за кордон під час війни. Підтримує й на інформаційному фронті: «Це не перша виставка, яку ми влаштовуємо на Вільнюському вокзалі: в нас також є постійна експозиція, на якій пасажирам російських транзитних поїздів, що курсують між Москвою та Калінінградом, демонструються кадри війни в Україні». Ці фото, серед яких є кадри українських фотографів Євгена Малолетки та Максима Дондюка зі зруйнованого Маріуполя та Києва, розміщені на платформі, де зупиняються поїзди з Росії. Їх супроводжує напис: «Сьогодні Путін вбиває мирних громадян України. Ви підтримуєте це?». Нова виставка так само допоможе звернути увагу на події в Україні додала Піворюніене та побажала українцям перемоги. «Слава Україні!» — завершила вона свій виступ і запропонувала продовжити термін експозиції до кінця війни. Ця пропозиція стала несподіванкою навіть для самих організаторів.

«Ми знаємо, що російські загарбники намагаються вбити журналістів, наче вони комбатанти, аби світ не бачив злочинів Росії в Україні. І ці світлини мають особливу цінність, тому що вони підкреслюють надзвичайно важливу роль журналістів на війні, демонструють їхні емоції, відчуття, їхню стійкість. Виставка допоможе литовцям та іншим людям, які будуть дивитися ці кадри, краще зрозуміти і що відбувається в Україні, і в яких важких умовах працюють українські журналісти, що вони такі ж герої, як і українські військові», — сказала Наталя Лигачова. Вона також подякувала жителям та владі Литви, що підтримують Україну та українців із самого початку війни.

Відкриття виставки висвітлювало чимало литовських медіа, тож можемо бути впевненими в її широкому резонансі в литовському суспільстві

Фото з експозиції. Мар'ян Кушнір

Фото з експозиції. Олександр Хоменко

Відвідувачі виставки

Фото з експозиції. Настя Станко

Це вже друга виставка фотоматеріалів українських журналістів про власну роботу під час війни. Перша була організована в червні Інститутом масової інформації, Постійним представництвом України при Раді Європи, Українською делегацією в Парламентській Асамблеї Ради Європи та PromoUkraïna в Страсбурзі.

Фото виставки — Тата Ларк; на головній — фото Влада Мусієнка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1637
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду