Євросоюз погодив санкції проти чотирьох російських телеканалів

Євросоюз погодив санкції проти чотирьох російських телеканалів

16 Грудня 2022
2569
16 Грудня 2022
10:35

Євросоюз погодив санкції проти чотирьох російських телеканалів

2569
Блокування чотирьох пропагандистських каналів РФ увійшло до дев’ятого пакету санкцій ЄС проти Росії, який погодили напередодні.
Євросоюз погодив санкції проти чотирьох російських телеканалів
Євросоюз погодив санкції проти чотирьох російських телеканалів

Європейський Союз узгодив дев’ятий пакет санкцій проти Росії, до якого зокрема увійшли обмеження щодо чотирьох російських телеканалів, які планують вилучити з етеру країн ЄС.

Про це повідомили інформагенції AFPReuters і DPA з посиланням на дипломатичні джерела, а згодом підтвердили й на офіційній сторінці головування Чехії в Раді ЄС.

До оновленого санкційного списку, представленого Європейською комісією 7 грудня, обмеження щодо чотирьох російських пропагандистських телеканалів, ліцензії на мовлення яких призупинили. Це «НТВ/НТВ Мир», «Первый канал», «Россия 1» та «РЕН ТВ».

Крім того, санкції запроваджують проти ще близько 200 фізичних осіб та компаній, серед яких є військові, представники оборонпрому, члени Держдуми і Ради Федерації, міністри, губернатори й політики. Крім цього, Єврокомісія пропонує санкції проти ще трьох російських банків та додаткові експортні обмеження для товарів подвійного призначення, а також підготувала заходи для ускладнення Росії доступу до безпілотників.

Редактор «Радіо Свобода» з питань Європи Рікард Йозвяк уточнив, що письмова процедура погодження санкцій завершиться до обіду п’ятниці.

«9-ий пакет санкцій ЄС щодо Росії узгоджено. Письмова процедура до завтрашнього полудня. Винятки все ще є. Але уточнені таким чином, щоб кожна держава-член могла взяти до уваги свої інтереси національної безпеки», – написав він у твіттері.

Раніше Рікард Йозвяк повідомив, що лідери ЄС також погодилися продовжити чинні санкції ЄС щодо Росії на 6 місяців, це буде офіційно зроблено в січні.

У травні 2022 року ЄС запровадив санкції проти державних російських телеканалів. Зокрема,  російські телеканали «РТР Планета», «Россия 24» та «ТВ Центр – Международный» відключили від кабельної, супутникової та інтернет-трансляції в ЄС. Також на території унії блокуються російські пропагандистські канали RT та Sputnik в YouTube.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Євросоюз розробляє новий механізм покарання за дезінформацію у глобальному масштабі.

Також російський пропагандистський канал RT зник з усіх платформ мовлення у Великій Британії. Російські пропагандисти вже позбавлені ліцензії британського регулятора.

2 вересня об'єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій Медіарух звернулось до світових медіаасоціацій із закликом засудити російських пропагандистів, які відкрито говорять про необхідність вбивати українців, виправдовують воєнні злочини російської армії, дезінформацію російського населення та світової спільноти.

У серпні Асоціація польських журналістів закликала судити російських пропагандистів як воєнних злочинців.

Фото: Frederick Florin/AFP

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2569
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду