Українці на чолі з Зеленським отримали премію Сахарова

Українці на чолі з Зеленським отримали премію Сахарова

19 Жовтня 2022
2190
19 Жовтня 2022
19:45

Українці на чолі з Зеленським отримали премію Сахарова

2190
Нагороду «хороброму українському народові в особі його президента, обраних лідерів та громадянського суспільства» буде вручено на церемонії у Страсбурзі 14 грудня. Засновник премії – Європейський парламент.
Українці на чолі з Зеленським отримали премію Сахарова
Українці на чолі з Зеленським отримали премію Сахарова

Український народ здобув премію імені Андрія Сахарова «За свободу думки», оголосила глава Європарламенту Роберта Метсола. Лауреатами від імені України назвали Володимира Зеленського та лідерів у сфері політики, громадських діячів, захисників України, а також державні служби. Це й Державна служба з надзвичайних ситуацій, і парамедикиня, засновниця евакуаційної медичної частини «Ангели Тайри» Юлія «Тайра» Паєвська, голова правозахисної організації «Центр громадянських свобод» Олександра Матвійчук.

«Вони обстоюють свої цінності і борються за наші. Захищають демократію, свободу та верховенство права. Ризикують своїм життям заради нас. І сьогодні вони – гідні переможці премії Сахарова з-поміж усіх можливих. Вітаємо сміливих людей України!», – сказала Роберта Метсола.

Цьогоріч на здобуття цієї премії з прав людини у Європарламенті висували засновника порталу WikiLeaks Джуліана Асанжа, Колумбійську комісію зі встановлення істини.

Володимир Зеленський у дописі в твіттері висловив щиру вдячність Європарламенту та його президенту. «Свою вірність цінностям свободи та демократії українці щодня доводять на полі бою проти держави-терориста – Росії. І на цьому шляху для України дуже важливою є підтримка народів Європи», – зазначив президент.

Головна правозахисна нагорода Європейського Союзу, премія «За свободу думки» імені Сахарова заснована в 1988 році Європейським парламентом на честь радянського фізика і правозахисника Андрія Сахарова.

Нагадаємо, на початку жовтня Перша леді України Олена Зеленська у Польщі від імені народу України отримала нагороду «Лицар свободи». Вручення відбулося під час Варшавського безпекового форуму. Під час церемонії пані прем'єр-міністр Литви Інґріда Шимоніте відзначила, що Україна довела, що й друга армія світу може  виявитися неспроможною перед мужністю та сміливістю волелюбного народу.

Минулого року премію отримав російський опозиційний політик Олексій Навальний, в 2020-му – білоруська опозиція, а в 2019-му – український режисер Олег Сенцов.

Фото: Krasnogradrda.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2190
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду