detector.media
19.10.2022 19:45
Українці на чолі з Зеленським отримали премію Сахарова
Українці на чолі з Зеленським отримали премію Сахарова
Нагороду «хороброму українському народові в особі його президента, обраних лідерів та громадянського суспільства» буде вручено на церемонії у Страсбурзі 14 грудня. Засновник премії – Європейський парламент.

Український народ здобув премію імені Андрія Сахарова «За свободу думки», оголосила глава Європарламенту Роберта Метсола. Лауреатами від імені України назвали Володимира Зеленського та лідерів у сфері політики, громадських діячів, захисників України, а також державні служби. Це й Державна служба з надзвичайних ситуацій, і парамедикиня, засновниця евакуаційної медичної частини «Ангели Тайри» Юлія «Тайра» Паєвська, голова правозахисної організації «Центр громадянських свобод» Олександра Матвійчук.

«Вони обстоюють свої цінності і борються за наші. Захищають демократію, свободу та верховенство права. Ризикують своїм життям заради нас. І сьогодні вони – гідні переможці премії Сахарова з-поміж усіх можливих. Вітаємо сміливих людей України!», – сказала Роберта Метсола.

Цьогоріч на здобуття цієї премії з прав людини у Європарламенті висували засновника порталу WikiLeaks Джуліана Асанжа, Колумбійську комісію зі встановлення істини.

Володимир Зеленський у дописі в твіттері висловив щиру вдячність Європарламенту та його президенту. «Свою вірність цінностям свободи та демократії українці щодня доводять на полі бою проти держави-терориста – Росії. І на цьому шляху для України дуже важливою є підтримка народів Європи», – зазначив президент.

Головна правозахисна нагорода Європейського Союзу, премія «За свободу думки» імені Сахарова заснована в 1988 році Європейським парламентом на честь радянського фізика і правозахисника Андрія Сахарова.

Нагадаємо, на початку жовтня Перша леді України Олена Зеленська у Польщі від імені народу України отримала нагороду «Лицар свободи». Вручення відбулося під час Варшавського безпекового форуму. Під час церемонії пані прем'єр-міністр Литви Інґріда Шимоніте відзначила, що Україна довела, що й друга армія світу може  виявитися неспроможною перед мужністю та сміливістю волелюбного народу.

Минулого року премію отримав російський опозиційний політик Олексій Навальний, в 2020-му – білоруська опозиція, а в 2019-му – український режисер Олег Сенцов.

Фото: Krasnogradrda.gov.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY