Розслідування Bihus.info: Компанія «Кінокіт», яка виробляє контент для «Ради», пов’язана з Кирилом Тимошенком

Розслідування Bihus.info: Компанія «Кінокіт», яка виробляє контент для «Ради», пов’язана з Кирилом Тимошенком

7 Жовтня 2022
9311
7 Жовтня 2022
09:29

Розслідування Bihus.info: Компанія «Кінокіт», яка виробляє контент для «Ради», пов’язана з Кирилом Тимошенком

9311
Із заступником голови Офісу президента пов’язані колишні й теперішні власники компанії, а також її неофіційний куратор. «Кінокіт» отримав 86 мільйонів гривень на виробництво марафону.
Розслідування Bihus.info: Компанія «Кінокіт», яка виробляє контент для «Ради», пов’язана з Кирилом Тимошенком
Розслідування Bihus.info: Компанія «Кінокіт», яка виробляє контент для «Ради», пов’язана з Кирилом Тимошенком

Колишні й теперішні власники продакшн-компанії «Кінокіт», яка виробляє контент (зокрема ефірні блоки спільного телемарафону «Єдині новини») для парламентського телеканалу «Рада», пов’язані із заступником голови Офісу президента Кирилом Тимошенком. Про це йдеться в розслідуванні Bihus.info «Мільйони за піар Офісу Президента отримує компанія, пов'язана з заступником Єрмака».

 

Автор розслідування Максим Опанасенко знайшов зв’язок між компанією заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка GoodMedia та продакшном «Кінокіт». Зокрема в продюсерській групі, яка знімала інавгурацію президента Зеленського 2019 року, був Григорій Зінченко — один зі співзасновників створеної 2017 року компанії «Кінокіт». Це не єдиний випадок, коли GoodMedia співпрацювала з продакшном «Кінокіт». Наприклад, саме «Кінокіт» забезпечував зйомки і трансляцію пресмарафону Зеленського в листопаді 2021 року.

«Ми знайомі з Кирилом із давніх часів, — сказав у коментарі Bihus.info Григорій Зінченко. — Але між нами не було ніякого “рідства”».

У жовтні 2020 року співвласником компанії «Кінокіт» став колишній генпродюсер «1+1» Володимир Оселедчик, який також є лектором Української кіношколи, яку заснувала дружина Кирила Тимошенка — Альона Тимошенко. У грудні 2021 року, перед перезапуском «Ради», власницею компанії стала акторка з Одеси Юлія Дроздова, а директором — Сергій Самойленко. Як з’ясували журналісти Bihus.info, Дроздова навчалась в Українській кіношколі. Власниця продакшна, яка зараз мешкає в Британії, на запитання про обставини купівлі компанії «Кінокіт» відповіла, що зробила це «за умов, які, на жаль, я не можу розголошувати», і заперечила зв’язок із Тимошенком. На запитання, чому її не знає ніхто з працівників компанії, вона відповіла «так буває» і завершила розмову. Григорій Зінченко сказав журналістам, що вигідно продав компанію, угода була «абсолютно біла і чиста», але відмовився говорити про нових власників.

У розслідуванні йдеться, що 23 лютого 2022 року, за день до повномасштабного вторгнення Росії, продакшн-компанія «Кінокіт» підписала з каналом «Рада» угоду на виробництво токшоу та інших видів контенту. За інформацією Bihus.info, ці договори не були розірвані та діють. Суму угоди зменшили зі 180 мільйонів гривень до 55 мільйонів, але підписали нову угоду, яка стосується виробництва блоку марафону «Єдині новини» — на 86 мільйонів гривень. Угода, копію якої продемонстрували у відео, діє до 31 жовтня 2022 року.

Команда проєкту проаналізувала ефірні блоки «Ради» у марафоні та констатувала, що в них багато піару голови Офісу президента Андрія Єрмака, його заступника Кирила Тимошенка та радника Михайла Подоляка. Нагадаємо, докладно про цей піар ідеться також у підсумках моніторингу спільного телемарафону за пів року.

Директор компанії «Кінокіт» Сергій Самойленко, як з’ясували журналісти, працював (або бував у справах) у Росії, а з другої половини 2019 року був працівником каналу Віктора Медведчука «112 Україна». Максим Опанасенко пов’язав саме з цим перехід на «Раду» низки колишніх журналістів, ведучих і менеджерів із каналів Медведчука. Серед них — Владислав Матяш, який 2019 року керував інформагентством «112» і працював на каналі Медведчука до запровадження санкцій Ради національної безпеки і оборони. Водночас Матяш брав участь у проєктах компанії Кирила Тимошенка GoodMedia.

Зараз Матяш має посаду «медіаексперта каналу “Рада”», а нещодавно отримав від президента орден «За заслуги ІІІ ступеня». Посилаючись на власні джерела, Максим Опанасенко назвав Матяша «куратором “Ради”».

На запитання про вплив Кирила Тимошенка на компанію «Кінокіт» Сергій Самойленко відповів: «На директора компанії “Кінокіт” — ніякого впливу. Ні опосередковано, ні напряму». Кирило Тимошенко пообіцяв дати коментарі Bihus.info, але на зв’язок не вийшов.

Нагадаємо, в кінці 2021 року телеканал «Рада» перезапустили; його контент тепер виробляє приватна компанія «Кінокіт».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9311
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду