detector.media
16.09.2022 21:54
Журналіста Владислава Єсипенка утримують у колонії, де перебував Володимир Балух
Журналіста Владислава Єсипенка утримують у колонії, де перебував Володимир Балух
Фрілансера «Радіо Свобода» російські окупанти засудили до 5 років колонії.

Журналіста Владислава Єсипенка доправили до Керченської виправної колонії № 2 у тимчасово окупованому Криму. Про це з посиланням на його дружину Катерину повідомляє «Кримська правозахисна група».

За цією інформацією, Владислав Єсипенко уже пройшов «карантинні заходи».

У 2018 році до цієї ж колонії етапували Володимира Балуха. Фермера, який вивісив на власному подвір'ї український прапор, ФСБ затримала за те, що він нібито зберігав тротил на горищі свого будинку. У той період, як повідомляла координаторка «КримSOS» Таміла Ташева, у цій колонії застосовували катування до полонених.

Перед тим, як опинитися у Керченській колонії, Владислава Єсипенка тримали у СІЗО №1 у Сімферополі.

Нагадаємо, фрілансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка окупаційна влада Криму засудила до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу у розмірі 110 тис руб (понад 41 тис грн). У серпні так званий апеляційний суд тимчасово окупованого Сімферополя «пом’якшив» вирок Єсипенку до п’яти років колонії загального режиму.

З вимогою звільнити журналіста виступили МЗС Українинизка правозахисних українських організацій«Репортери без кордонів», Держдеп США та президент «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай.

Владислава Єсипенка затримали російські окупанти 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що причиною стало те, що він нібито збирав інформацію «в інтересах спецслужб України».

6 квітня 2021 року Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше розповів про жорстокі тортури у в'язниці.

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікував «Крим. Реалії».

ФСБ звинуватила журналіста у незаконному виготовленні боєприпасів — у «вийманні зі схованки компонентів вибухового пристрою». Російські силовики інкримінували Єсипенку намір забрати з таємного сховища гранату за нібито наказом Служби зовнішньої розвідки України.

Правозахисники впевнені, що справжньою причиною переслідування Владислава Єсипенка є його журналістська діяльність як фрілансера «Крим. Реалії» — проєкту «Радіо Свобода», який висвітлює порушення прав людини окупаційною владою в Криму.

У серпні 2022 року Владиславу Єсипенку було присуджено Free Media Award 2022 року за висвітлення російської повномасштабної агресії.

Фото: сайт Pen Ukraine

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY