Майкл Дуглас вручив PEN/Barbey Freedom to Write Award дружині й доньці ув'язненого у Криму Єсипенка

Майкл Дуглас вручив PEN/Barbey Freedom to Write Award дружині й доньці ув'язненого у Криму Єсипенка

24 Травня 2022
1523
24 Травня 2022
20:59

Майкл Дуглас вручив PEN/Barbey Freedom to Write Award дружині й доньці ув'язненого у Криму Єсипенка

1523
Церемонія пройшла у Нью-Йорку.
Майкл Дуглас вручив PEN/Barbey Freedom to Write Award дружині й доньці ув'язненого у Криму Єсипенка
Майкл Дуглас вручив PEN/Barbey Freedom to Write Award дружині й доньці ув'язненого у Криму Єсипенка

23 травня в Американському музеї природознавства на Мангеттені відбулося вручення премії Американського ПЕН Barbey Freedom to Write Award 2022, пише ПЕН-Україна.

Цьогоріч її лауреатом став Владислав Єсипенко. Нагороду для ув’язненого в Криму журналіста вручив американський актор Майкл Дуглас, передавши її доньці політв'язня Стефанії.

«Для мене велика честь бути сьогодні тут, під час війни, яка є глобальною загрозою нашим цінностям, демократії та свободі, щоб вручити премію PEN/Barbey Freedom to Write Владиславові Єсипенку. Ви знаєте, що він мужній борець за правду, патріот, улюблений батько і чоловік. У своїй журналістській роботі він пожертвував власною свободою, щоб донести до нас історії та правду українського народу», – сказав Майкл Дуглас.

У своєму виступі Майкл Дуглас згадав про те, що його родина походить зі Східної Європи, і наголосив, що українці зараз борються за демократію та свободу слова в усьому світі: «Як багато хто з нас, я захоплююся сміливістю українців та їхнім потужним спротивом намаганням Путіна та російського режиму стерти з лиця землі їхню державу, їхню культуру та історію».

Під час церемонії із промовою виступила дружина політвʼязня, Катерина Єсипенко. Як вона розповіла, журналістське покликання її чоловіка – «розповідати історії людей, чиє життя зазвичай не потрапляє в заголовки чи на перші шпальти».

«Я поділяю його відданість, і все моє життя, поки він у в’язниці, полягає в тому, щоб відстоювати його свободу, його право на повернення до нас додому і продовження своєї журналістської діяльності», – сказала Катерина Єсипенко.

Нагадаємо, про присудження почесної нагороди засудженомуу тимчасово окупованому Криму журналісту Владиславу Єсипенку стало відомо у квітні

Премія Американського ПЕН Barbey Freedom to Write Award була заснована 1987 року. Її вручають письменникам та митцям, увʼязненим за їхню роботу. Одним із лауреатів відзнаки 2017 року став український кінорежисер Олег Сенцов. Його звільнили з російської тюрми за два роки після отримання нагороди.

«Прокуратура» просила для Єсипенка 11 років позбавлення волі.

Затримали журналіста співробітники ФСБ Росії в Криму 10 березня 2021 року за звинуваченням у збиранні інформації «в інтересах спецслужб України», а також зберіганні в автомобілі «саморобного вибухового пристрою».

Протягом 27 днів до Єсипенка не допускали незалежних адвокатів. Водночас інтерв'ю з ним показав російський державний телеканал «Крым 24»: на відео, опублікованому на сайті каналу, Владислав Єсипенко підтвердив, що знімав на півострові для проєкту «Крим. Реалії», а також сказав, що нібито дублював відзняте відео українським спецслужбам.

На засіданні суду в Сімферополі, куди допустили незалежного адвоката, Владислав Єсипенко заявив про тортури з боку російських спецслужб. Там же Єсипенко відмовився від адвоката за призначенням Віолетти Синєглазової.

Суд залишив Єсипенка під вартою до 11 травня 2021 року.

За повідомленням адвоката Олексія Ладіна, співробітники ФСБ Росії «погрожували Єсипенку розправою» після того, як він на суді в Криму звинуватив відомство в тортурах.

Раніше Владислава Єсипенка звинувачували в Криму лише за ст. 223-1. КК Росії (Незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, перероблення або ремонт вибухових пристроїв). Покарання за цією статтею передбачає від 8 до 12 років позбавлення волі. Як повідомила дружина Катерина Єсипенко, йому інкримінують ще одну статтю обвинувачення – ст. 222 Кримінального кодексу Росії (Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів). Санкція цієї статті передбачає покарання від 5 до 12 років позбавлення волі.

Служба зовнішньої розвідки України на інформацію ФСБ про співпрацю Владислава Єсипенка з українськими спецслужбами повідомила «Крим. Реалії», що «не коментує провокації російських спецслужб».

Прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом затримання й арешту в Криму Владислава Єсипенка.

Офіційної інформації від російських силових структур про слідчі дії щодо Владислава Єсипенка немає.

Джеймі Флай, Міністерство закордонних справ України, український омбудсмен, Європейська і Міжнародна федерації журналістів неодноразово закликали до негайного звільнення і зняття всіх звинувачень з Владислава Єсипенка.

Фото: сайт ПЕН Україна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1523
Читайте також
10.03.2023 18:59
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
6 236
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду