13-й ОМКФ оголосив національну конкурсну програму

13-й ОМКФ оголосив національну конкурсну програму

15 Вересня 2022
1007
15 Вересня 2022
12:57

13-й ОМКФ оголосив національну конкурсну програму

1007
У конкурсній програмі змагатимуться 11 повнометражних та сім короткометражних стрічок.
13-й ОМКФ оголосив національну конкурсну програму
13-й ОМКФ оголосив національну конкурсну програму

13-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив національну конкурсну програму, яку покажуть в межах Варшавського міжнародного кінофестивалю. До неї увійшло 11 повнометражних фільмів:

Повнометражний дебют Максима Наконечного – це суворе і надто актуальне кіносвідчення про воїнів України та жінок, які борються за свою цілісність, свою свободу, своє майбутнє.

  • «Відблиск», реж. Валентин Васянович, Україна, 2021

Картина розповідає про хірурга з Дніпра, який іде добровольцем на фронт і потрапляє в полон. Після звільнення на нього чекає мирне життя, проте його переслідує пережите. Спілкування з колишньою дружиною та 12-річною донькою, котра також травмована через смерть близької людини на війні, дає йому надію на зцілення.

  • «Гартовані гнівом», реж. Леся Калинська, Руслан Батицький, Україна/США/Норвегія, 2022

Документальний фільм розповідає історію двох українських ідеалістів протягом майже дев’яти років: від подій Революції Гідності у 2013-2014 роках і до повномасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році. Павло та Світлана знайомляться і закохуються під час мирних протестів на Майдані. Захищаючи свою країну, демократію і родину, молода пара опиняється перед складним життєвим вибором.

У документальному фільму колектив кінематографістів Babylon’13, утворений під час Майдану, зосереджується на подіях 14 березня 2022 року – 2944-го дня російсько-української війни.

  • «Клондайк», реж. Марина Ер Горбач, Україна/Туреччина, 2022

Події фільму розгортаються у липні 2014 року на Донбасі. Молоде подружжя готується стати батьками. Попри сварки, чоловік і брат дружини прагнуть одного — евакуювати вагітну жінку. Та вона відмовляється їхати, навіть коли село захоплюють озброєні угруповання. Тим часом у небі над ними збивають цивільний літак рейсу MH17. Фільм змагатиметься від України за номінацію на «Оскар».

  • «Назовні», реж. Ольга Журба, Україна/Німеччина/Нідерланди, 2022

Фільм охоплює життя підлітка Роми протягом семи років. Рома, випускник центру реабілітації для дітей позбавлених батьківського піклування, повертається в рідне провінційне місто. Він не має ані житла, ні підтримки та у перший день повноліття фактично залишається на вулиці. Аж поки його старший брат, який нещодавно вийшов із в’язниці, не бере його під своє крило. Самостійне життя захоплює Рому у вир карколомних подій, де як іскри пам’яті з’являються епізоди з його дитинства: від барикад Революції гідності до безтурботного перебування в дитячому будинку.

  • «Памфір», реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук, Україна/Польща/Франція, 2022

Памфір повертається додому після тривалої відсутності, щоб возз’єднатися з сім’єю. Безумовна любов сім’ї Памфіра має побічну дію і змушує його звернути на ризикований шлях з незворотними наслідками.

Насті було шість, коли у новорічну ніч російські ракети влучили в її будинок. Для таких дітей війна стала буденністю, пейзажем за вікном. Настя мріє про новий будинок, собаку і просить Діда Мороза повернути їй батька.

  • «Щоденник нареченої Христа», реж. Марта Смеречинська, Україна, 2021

Режисерка фільму Марта Смеречинська дивиться в очі своїм страхам й занурюється в реальність своєї сестри Насті, греко-католицької черниці, в монастирі Наречених Христа на Західній Україні, щоб заново пізнати світ, у якому вони обидві зросли.

Це історія про дорослішання, перші уроки добра і жорстокості, підліткову закоханість, пошуки вчителя і непрості стосунки дітей та поламаних 1990-ми роками дорослих.

Анна – лікарка швидкої допомоги. Вона мати-одиначка, яка мріє про краще життя зі своєю 12-тирічною донькою Катею. Раптовий і брутальний збій розміреного плину життя Анни змушує постати її перед дилемою, яка зруйнує засади її власних моральних меж.

Також у програмі «Одеса – Варшава: український конкурс» покажуть сім короткометражних стрічок:

  • «Поки тут тихо», реж. Олена Подолянко, Новруз Хікмет
  • «Театральна», реж. Аліна Панасенко
  • «JORDAN'96», реж. Катерина Лесик
  • «Лалібела», реж. Анна Морозова
  • «ГКЧП», реж. Аркадій Непиталюк
  • «Ach So», реж. Поліна Піддубна
  • «Садок вишневий», колективна робота студентів Київського університету ім. Карпенка-Карого.

Переможці конкурсу визначатимуться у двох номінаціях: найкращий повнометражний фільм (приз 6 тис. євро) та найкращий короткометражний фільм (приз 3 тис. євро).

38-й Варшавський міжнародний кінофестиваль відбудеться 14-23 жовтня 2022 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1007
Читайте також
24.07.2023 15:34
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
948
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду