Суд заборонив УПЛ та УАФ блокувати трансляції матчів від 1+1 media

Суд заборонив УПЛ та УАФ блокувати трансляції матчів від 1+1 media

1 Вересня 2022
1345
1 Вересня 2022
14:50

Суд заборонив УПЛ та УАФ блокувати трансляції матчів від 1+1 media

1345
Також заборонено застосовувати будь-які грошові та спортивні санкції до футбольних клубів, які збираються транслювати самостійно свої домашні матчі.
Суд заборонив УПЛ та УАФ блокувати трансляції матчів від 1+1 media
Суд заборонив УПЛ та УАФ блокувати трансляції матчів від 1+1 media

Печерський районний суд Києва прийняв дві ухвали щодо конфлікту між Українською Прем’єр-лігою та Setanta Sports з однієї сторони і низкою футбольних клубів та 1+1 media, що транслює їхні матчі, з іншої. Про це повідомило видання Tribuna.com.

Так, суд заборонив Український асоціації футболу, Українській Прем’єр-лізі та Setanta Sports перешкоджати трансляції домашніх матчів «Динамо», «Зорі», «Дніпра-1», «Металіста» та «Руху» на ютубі, зокрема подавати скарги на ці відео через порушення авторських прав. Відеотрансляції відбуваються на ютуб-каналах цих клубів, а також Football Hub, «ПроФутбол Digital» та «ТСН-Проспорт», що входять до медіахолдингу 1+1 media. Відповідну заяву до суду, як стверджується, подавав керівник відділу розважальних інтернет-проєктів 1+1 media Олександр Козаченко.

Також суд заборонив УАФ та УПЛ застосовувати будь-які грошові та спортивні санкції до футбольних клубів, які збираються транслювати самостійно свої домашні матчі. Відповідну заяву подавала Світлана Лобановська – донька Валерія Лобановського.

Ухвали набрали чинності 31 серпня, їх можуть оскаржити протягом 15 днів.

«Детектор медіа» на пресконференції представників керівництва п'яти клубів отримав коментарі трьох із них: «Динамо», «Зорі» та «Дніпра-1».

Сергій Мохник, заступник генерального директора «Динамо» (Київ): «Одним рішенням суд заборонив подавати скарги на невиконання клубами, як вони трактують, рішення загальних зборів. Друге рішення — суд заборонив застосовувати штрафні санкції до появи рішення суду. У нас є чат керівників клубів, усі керівники рішення отримали.

Зараз не кожен глядач має доступ до трансляцій Setanta, й ми переживаємо за своїх уболівальників, щоб вони могли дивитися футбол на доступних загальнонаціональних каналах. Тільки круглий стіл і перемовини можуть бути ключем для розв'язання цих питань».

Андрій Русол, генеральний директор ФК «Дніпро-1»: «У цих ухвалах оспорюється право УПЛ і УАФ на телевізійні права. Й поки суд не вирішить по суті, кому належать ці права, суд заборонив застосовувати санкції у вигляді штрафів чи зняття очок.

У 2018 році ми підписали угоди з "плюсами", й на моїх очах відбувалася трансформація того, як УПЛ намагалася забрати права на показ матчів. Раніше в регламенті йшлося, що клуби можуть їх передавати лізі. Потім написали, що зобов'язані передавати. У 2022-му знову сталися зміни, прописали санкції для клубів, які не будуть передавати права. На моїх очах регламент мінявся, клуби планомірно позбавляли можливості розпоряджатися своїми правами. Якщо пропозиція "Сетанти" нас не задовольняє, ми маємо право приймати рішення».

Станіслав Оганов, гендиректор «Зорі» (Луганськ): «Ми хочемо, щоб телевізійна аудиторія трансляцій була якомога більшою, і люди могли дивитися футбол й отримувати віддушину під час війни. Тому потрібно шукати компроміс. А штрафувати — і без того всім клубам важко, потрібно навпаки дякувати президентам, які зберегли клуби. Треба змінити ставлення, яке було в попередні роки, й брати до уваги той період, в якому ми перебуваємо».

Нагадаємо, Українська прем'єр-ліга створила єдиний пул і обрала офіційним транслятором Setanta Sports. Проте низка клубів не згодна з цим рішенням і хоче, щоб їхні матчі транслювали майданчики 1+1 media. Через це під час поєдинків виникають ситуації, коли знімальну групу Setanta Sporrts не пускають на стадіон, а 1+1 media — пускають, чим незадоволена УПЛ.

Зокрема, 23 серпня знімальну групу Setanta Sports не пустили на стадіон в Ужгороді, де відбувався матч «Зоря» — «Ворскла». Натомість туди потрапили представники 1+1 media, які вели трансляцію на каналі «2+2» та на Football Hub у ютубі.

24 серпня знімальну групу Setanta Sports не пустили на матч «Рух» – «Металіст». 1+1 media заявила, що домовилась про трансляцію гри з ФК «Рух».

28 серпня відбувся матч між «Динамо» та «Дніпро-1». Setanta Sports знову не пустили, матч транслювали на каналі «2+2».

Натомість матч «Металіст» – «Інгулець» 29 серпня одночасно транслювали Setanta та УНІАН, що входить до складу 1+1 media.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1345
Читайте також
23.06.2023 16:12
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 486
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду