У Києві затримали соратника Медведчука: готував повалення конституційного ладу

У Києві затримали соратника Медведчука: готував повалення конституційного ладу

5 Травня 2022
3911
5 Травня 2022
17:17

У Києві затримали соратника Медведчука: готував повалення конституційного ладу

3911
За даними джерел «Української правди» в правоохоронних органах, це Олександр Тарнашинський.
У Києві затримали соратника Медведчука: готував повалення конституційного ладу
У Києві затримали соратника Медведчука: готував повалення конституційного ладу

Контррозвідка СБУ затримала у Києві одного з лідерів партії  Віктора Медведчука «Український вибір»,  який у змові з російськими спецслужбами готував повалення конституційного ладу в Україні.

За даними слідства, підготовку до повалення конституційного ладу в Україні він координував з російськими спецслужбами. Зловмисник розробив концепцію «народного самодержавства», яка передбачала насильницьке захоплення влади, знищення фінансово-економічної системи та зміну держкордону. Ці ідеї просували через розгалужену мережу підконтрольних громадських організацій.

СБУ встановила, що у 2014 році зловмисник звертався до адміністрації російського диктатора щодо особистого прийому: щоб «доповісти» про підготовку заходів підривної діяльності в Україні.

Ім'я затриманого не повідомляється, за даними джерел «Української правди» в правоохоронних органах, це Олександр Тарнашинський.

Підозрюваний у державній зраді нардеп Віктор Медведчук наразі перебуває під арештом без права внесення застави.

24 лютого нардеп втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався від слідства у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області.

Медведчук просив президента Володимира Зеленського обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя, однак Росія відмовилась від цього.

До моменту своєї втечі, 24 лютого, Медведчук залишався під домашнім арештом. Такий запобіжний захід йому обирали двічі в межах різних кримінальних проваджень: 13 травня (щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі) та 12 жовтня 2021 року (щодо сприяння діяльності терористичної організації через поставки вугілля з окупованих територій Донбасу). 

2 листопада 2021 року Печерський суд змінив запобіжний захід для Медведчука з домашнього арешту на особисте зобов'язання до 31 грудня в межах епізоду про держзраду і замах на розграбування національних ресурсів у Криму. В іншій справі домашній арешт залишався чинним.

Скріншот відео: Ukrainskij Vybor/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3911
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду