Важливо, щоб ухвалення закону «Про медіа» не позначилось на бажанні інвестувати в українські ЗМІ – Олексій Мустафін

Важливо, щоб ухвалення закону «Про медіа» не позначилось на бажанні інвестувати в українські ЗМІ – Олексій Мустафін

6 Серпня 2022
2046
6 Серпня 2022
10:14

Важливо, щоб ухвалення закону «Про медіа» не позначилось на бажанні інвестувати в українські ЗМІ – Олексій Мустафін

2046
Медіаменеджер, який донедавна працював у «Медіа Групі Україна», висловив сумнів, що всі норми законопроєкту «Про медіа» відповідають потребам українського суспільства, де є високий запит на плюралізм.
Важливо, щоб ухвалення закону «Про медіа» не позначилось на бажанні інвестувати в українські ЗМІ – Олексій Мустафін
Важливо, щоб ухвалення закону «Про медіа» не позначилось на бажанні інвестувати в українські ЗМІ – Олексій Мустафін

У рамках дискусій довкола законопроєкту «Про медіа» колишній відповідальний редактор «Медіа Групи Україна» Олексій Мустафін поділився своїми сумнівами щодо того, чи справді в усьому цей важливий закон є сприятливим для роботи українських ЗМІ. Про це він сказав в ефірі каналу «Еспресо».

«Іноді складається враження, що українській владі подобається медійна модель Віктора Орбана, – каже ексспівробітник "Медіа Групи Україна". – Закон про медіа справді є серед умов щодо кандидатства України в ЄС. Але очевидно, що закон про медіа в ці умови запропонувала сама українська влада, яка давно просуває цей закон. Тому вимогу ЄС варто трактувати не як ухвалення закону, а як ухвалення в тій редакції, яка б відповідала європейським стандартам. Бо складається враження, що українська влада намагається відтворити в Україні модель, зразком для якої є якщо не Росія чи Білорусь, то Угорщина часів Орбана».

Олексій Мустафін висловив сумнів, що всі норми законопроєкту «Про медіа» відповідають потребам суспільства, в якому є запит на плюралізм:

«Є велике питання, чи не є норми законопроєкту, спрямовані проти російського впливу на український медіапростір, з яким (російським впливом. – ред.) і справді треба боротися, способом проштовхування інших норм, які не відповідають потребам українського суспільства. Українці звикли до плюралізму, хай навіть цей плюралізм і був олігархічним. Тому українці завжди шукають альтернативну точку зору. Якщо не буде української альтернативи, українці шукатимуть її за межами України, і не виключено, що в російських ЗМІ чи ЗМІ, які перебувають під впливом Росії».

Як застеріг медіаменеджер, зміни в медійному законодавстві можуть позначитися на інвестиціях у ЗМІ. «Що ж стосується норм, які захищають свободу слова від впливу власників, влади чи великого капіталу, то важливо, щоб ми не отримали ситуацію, коли нікому не буде цікаво вкладати гроші чи інвестувати в медіа. Звісно, ідеальна ситуація – це коли самі медіа є прибутковим бізнесом, але це неможливо без підвищення платоспроможності споживачів, що в умовах війни проблематично», – сказав Олексій Мустафін.

Нагадаємо, дискусії щодо законопроєкту «Про медіа» тривають. 2 серпня в агенції «Укрінформ» відбувся круглий стіл на тему «Новий закон про медіа – крок до імплементації рекомендацій Єврокомісії в рамках отримання Україною статусу країни-кандидата ЄС». Тим часом йде робота над тим, аби Європейська комісія опрацювала запропоновані зміни і надала свої рекомендації до другого читання законопроєкту.

Узгодження українського медійного законодавства з положеннями директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги є однією з вимог для вступу України до ЄС. Запропонований у 2019 році, а нині оновлений законопроєкт має стати комплексним документом, що замінить кілька медійних законів. На необхідності його відкритого обговорення та ухвалення наполягали медійники та громадські організації.

27 липня народні депутати запропонували нову редакцію законопроєкту «Про медіа», який був зареєстрований у Верховній Раді наприкінці 2019 року. 

Верховна Рада планує ухвалити закон «Про медіа» у двох читаннях восени

Фото з фейсбук-сторінки Олексія Мустафіна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2046
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду