detector.media
15.08.2022 18:38
З фасаду університету імені Шевченка демонтували меморіальну дошку Булгакову
З фасаду університету імені Шевченка демонтували меморіальну дошку Булгакову
Демонтаж ініціювали активісти ГО «Експертний корпус».

З фасаду «жовтого» корпусу Інституту філології КНУ імені Т.Шевченка зняли меморіальну дошку на честь письменника Михайла Булгакова. Про це повідомила представниця громадської організації «Експертний корпус» Тетяна Швидченко.

«Булгаков є символом російської культури, до української ніколи не мав жодного стосунку. Навпаки, у своїх творах поливав брудом все українське. Тож всі його зображення так само є атавізмами окупаційного періоду, яких терміново потрібно позбутися», — зазначила активістка.

29 липня учасники «Експертного корпусу» подали офіційне звернення з проханням відмовитися від «маркерів російської окупації» на фасадах корпусів університету. Зокрема йшлося про меморіальна дошку на честь Булгакова, а також встановлену у 1975-му меморіальну дошку на честь студентів і викладачів, які загинули «за радянську батьківщину під час Великої Вітчизняної війни». 

«Чекаємо демонтажу другої дошки, присвяченої міфу про «радянську батьківщину», а по суті — руйнівникам української державності в 1921 році. Не може бути жодних компромісів у прибиранні стовпів «руского міра» та «російської культури» з українського простору. Це питання нашої безпеки і гідності», — наголосила Тетяна Швидченко.

Меморіальну дошку на честь Булгакова встановили на фасаді університетського корпусу влітку 2017 року. Дошка мала нагадувати, що у цій будівлі, яка носила назву «Перша київська гімназія» в 1901-1909 роках, навчався відомий письменник.

Цього літа ім’я Булгакова згадували ще в одній дискусії. За рішенням Міністерства освіти і науки в шкільній програмі лишили деяких російських письменників, зокрема й автора «Собачого серця». Детальніше про це писали наші колумністи. Так, своїми міркуваннями про це поділилася культурна оглядачка Лєна Чиченіна. Крім цього, про доцільність вивчення творів Михайла Булгакова читайте у колонці письменника та сценариста Андрія Кокотюхи.

Фото з фейсбук-сторінки Тетяни Швидченко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY