Данілов: Після війни у нас не буде олігархів

Данілов: Після війни у нас не буде олігархів

22 Серпня 2022
1017
22 Серпня 2022
09:50

Данілов: Після війни у нас не буде олігархів

1017
Олексій Данілов: «Суспільство не дозволить людям впливати на політику, державні процеси, депутатів, купувати закони, як усе було раніше».
Данілов: Після війни у нас не буде олігархів
Данілов: Після війни у нас не буде олігархів

Секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю «Бабелю» висловив думку, що після війни в Україні не буде олігархів.

«Можу сказати особисте враження — після війни у нас не буде олігархів, тому що суспільство не дозволить людям впливати на політику, державні процеси, депутатів, купувати закони, як усе було раніше. Я більш ніж впевнений, що такого не буде, суспільство не дасть це зробити», — каже секретар Радбезу.

Данілов зауважив, що зараз нараховується вісімдесят шість людей, які підпадають під один із чотирьох критеріїв закону про олігархів.

За словами Данілова, незрозуміло,  які активи після війни матимуть люди, яких називають олігархами, бо «у когось є статки в Маріуполі, а у когось — у Харкові». 

29 червня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про створення реєстру олігархів. РНБО вже підготувала технологічний майданчик для роботи реєстру олігархів на базі системи СОТА.

Згідно із законом, олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

  • беруть участь у політичному житті;
  • мають значний вплив на ЗМІ;
  • громадянин є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який має монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • мають активи на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації великих об'єктів.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законом.

11 липня український бізнесмен Рінат Ахметов повідомив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу.

«Медіа Група Україна» відмовилась на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припинила діяльність онлайн-медіа МГУ.

Ахметов зазначив, що таке рішення є вимушеним і продиктоване антиолігархічним законом, який набирає чинності.

13 липня міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Ахметов позбувся одразу двох критеріїв потрапляння до реєстру олігархів після того, як його бізнес-партнер Вадим Новинський склав депутатський мандат, а SCM вийшла із медійного бізнесу.

У червні 2022 року голова Нацагентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков заявив, що створення реєстру олігархів не є актуальним. На його думку, олігархи втратили центри головного впливу, тобто бізнес (наприклад, телеканали). Разом із тим Олексій Данілов повідомив, що РНБО у травні провела засідання, під час якого проголосувала за положення про реєстр олігархів.

Фото: пресслужба РНБО

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1017
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Украинец
415 дн. тому
Данилов один такой тугой? олигархи были есть и будут до тех пор, пока народ не выйдет из статуса лоха и стада...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду