Експерти дали поради, як унормувати роботу медіа під час воєнного стану

Експерти дали поради, як унормувати роботу медіа під час воєнного стану

30 Червня 2022
1913
30 Червня 2022
14:25

Експерти дали поради, як унормувати роботу медіа під час воєнного стану

1913
Мета рекомендацій — сприяти покращенню умов роботи журналістів під час воєнного стану в Україні та оптимізації їхньої взаємодії з представниками влади та військовими.
Експерти дали поради, як унормувати роботу медіа під час воєнного стану
Експерти дали поради, як унормувати роботу медіа під час воєнного стану

Аспен Інститут Київ спільно з координатором проєктів ОБСЄ в Україні за експертної підтримки «Інтерньюз-Україна» провели аналіз умов журналістської роботи під час воєнного стану, зокрема уважно вивчили ті обмеження, які держава впровадила з 24 лютого.

Серед них: обмеження в пересуванні, у доступі до військових та цивільних об’єктів, заборона на проведення деяких зйомок та інше. 

Представники влади аргументують потребу в додаткових регуляціях міркуваннями безпеки громадян і об’єктів інфраструктури під час воєнних дій.

Представники медійної спільноти своєю чергою прагнуть ширшого висвітлення війни та налагодження системної організації журналістської діяльності в умовах воєнного стану. Таким чином, йдеться про пошук балансу між свободою у сфері медійного висвітлення та збереженням безпеки. 

Аналіз проводили у кілька етапів: огляд поточного регулювання медійної діяльності за воєнного стану в Україні; аналіз регулювання медійного висвітлення війн в окремих зарубіжних країнах; письмове та усне опитування як вітчизняних, так і зарубіжних експертів та журналістів у форматі інтерв’ю; круглі столи, до яких долучилися представники медіаспільноти  та органів державної влади. 

Представники медійної спільноти оцінили правила роботи журналістів в умовах воєнного стану в Україні, поділилися своїм досвідом та надали свої поради. Наявні проблеми і підходи також прокоментували представники органів влади (Верховної Ради України, Служби безпеки України, Офісу Генерального прокурора України, Міністерства оборони та ЗСУ). Експерти проєкту також проаналізували документи і рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики України. 

На основі проведених інтерв’ю, діалогів та опитувань Аспен Інститут Київ спільно з координатором проєктів ОБСЄ в Україні за експертної підтримки «Інтерньюз-Україна» напрацювали пакет рекомендацій.

Їхня мета — покращення умов роботи журналістів під час воєнного стану в Україні та оптимізація їхньої взаємодії з представниками влади та військовими. 

Серед рекомендацій:

  • Офісу Генерального Прокурора та Комітету Верховної Ради з правоохоронної діяльності — розробити та поширити коротку пам’ятку англійською й українською мовами про основні права й обов’язки журналістів, відповідальність за порушення правил роботи журналіста, контактні дані пресцентрів, пресофіцерів в різних містах, військових адміністрацій. 
  • Міністерству оборони України та Генеральному штабу ЗСУ — розглянути можливості впровадження процедури оскарження відмови у наданні акредитації та її позбавлення.
  • Міністерству оборони України, Генеральному штабу ЗСУ, Міністерству внутрішніх справ — вжити заходів із доведення основних правил роботи з журналістами до військовослужбовців, членів сил ТРО та співробітників поліції.  
  • Посадовим особам органів місцевої влади, військово-цивільних адміністрацій — сприяти акредитованим журналістам в отриманні спецперепусток для роботи на території областей. 
  • Редакціям ЗМІ — ознайомити працівників медіа з правилами професійної діяльності під час воєнного стану. 

Усі рекомендації — читайте за лінком. Ознайомитись з повним текстом дослідження можна за посиланням.

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Головнокомандувач ЗСУ, генерал Валерій Залужний видав наказ, який затверджує алгоритм взаємодії зі ЗМІ в період дії воєнного стану.

Міноборони закликало українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про знаходження або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, не робити фото- та відеофіксацію і не поширювати у медіа точну територіальну прив’язку бомбосховищ.

21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Ілюстрація: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1913
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду