detector.media
30.06.2022 14:25
Експерти дали поради, як унормувати роботу медіа під час воєнного стану
Експерти дали поради, як унормувати роботу медіа під час воєнного стану
Мета рекомендацій — сприяти покращенню умов роботи журналістів під час воєнного стану в Україні та оптимізації їхньої взаємодії з представниками влади та військовими.

Аспен Інститут Київ спільно з координатором проєктів ОБСЄ в Україні за експертної підтримки «Інтерньюз-Україна» провели аналіз умов журналістської роботи під час воєнного стану, зокрема уважно вивчили ті обмеження, які держава впровадила з 24 лютого.

Серед них: обмеження в пересуванні, у доступі до військових та цивільних об’єктів, заборона на проведення деяких зйомок та інше. 

Представники влади аргументують потребу в додаткових регуляціях міркуваннями безпеки громадян і об’єктів інфраструктури під час воєнних дій.

Представники медійної спільноти своєю чергою прагнуть ширшого висвітлення війни та налагодження системної організації журналістської діяльності в умовах воєнного стану. Таким чином, йдеться про пошук балансу між свободою у сфері медійного висвітлення та збереженням безпеки. 

Аналіз проводили у кілька етапів: огляд поточного регулювання медійної діяльності за воєнного стану в Україні; аналіз регулювання медійного висвітлення війн в окремих зарубіжних країнах; письмове та усне опитування як вітчизняних, так і зарубіжних експертів та журналістів у форматі інтерв’ю; круглі столи, до яких долучилися представники медіаспільноти  та органів державної влади. 

Представники медійної спільноти оцінили правила роботи журналістів в умовах воєнного стану в Україні, поділилися своїм досвідом та надали свої поради. Наявні проблеми і підходи також прокоментували представники органів влади (Верховної Ради України, Служби безпеки України, Офісу Генерального прокурора України, Міністерства оборони та ЗСУ). Експерти проєкту також проаналізували документи і рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики України. 

На основі проведених інтерв’ю, діалогів та опитувань Аспен Інститут Київ спільно з координатором проєктів ОБСЄ в Україні за експертної підтримки «Інтерньюз-Україна» напрацювали пакет рекомендацій.

Їхня мета — покращення умов роботи журналістів під час воєнного стану в Україні та оптимізація їхньої взаємодії з представниками влади та військовими. 

Серед рекомендацій:

Усі рекомендації — читайте за лінком. Ознайомитись з повним текстом дослідження можна за посиланням.

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Головнокомандувач ЗСУ, генерал Валерій Залужний видав наказ, який затверджує алгоритм взаємодії зі ЗМІ в період дії воєнного стану.

Міноборони закликало українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про знаходження або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, не робити фото- та відеофіксацію і не поширювати у медіа точну територіальну прив’язку бомбосховищ.

21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Ілюстрація: istockphoto.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY