detector.media
20.06.2022 19:32
СБУ про причини заборони партії «ОПЗЖ»: Поширювала антиукраїнську пропаганду
СБУ про причини заборони партії «ОПЗЖ»: Поширювала антиукраїнську пропаганду
СБУ: «ОПЗЖ» фактично ретранслювала офіційну позицію країни-агресора щодо України.

СБУ озвучила підстави, на яких суд 20 червня заборонив діяльність партії «Опозиційна платформа – за життя».

Зокрема, причиною для заборони політичної сили стали матеріали СБУ про: 

СБУ уточнило, що в умовах військової агресії РФ діяльність представників цієї політичної сили створювала реальні загрози національним інтересам, безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України.

«Представники "ОПЗЖ" фактично ретранслювали офіційну позицію країни-агресора щодо нашої держави, демонстративно підтримували та популяризували агресивну антиукраїнську політику росії. СБУ і надалі продовжить представляти інтереси держави у подібних судових справах, щоб дії осіб і партій, які завдають шкоди безпеці України, отримали відповідну правову оцінку», – говориться у повідомленні.

20 червня восьмий апеляційний адміністративний суд Львова задовольнив позов Міністерства юстиції й заборонив політичну партію «Опозиційна платформа – за життя». Рішення про заборону партії можна оскаржити у Верховному Суді.

Від березня одноосібним головою політичної ради партії «ОПЗЖ» був нардеп Юрій Бойко. Раніше цю посаду він ділив із підозрюваним у держзраді нардепом Віктором Медведчуком.  

12 травня у Верховній Раді офіційно припинила своє існуваня депутатська група «Платформа за життя та мир» – колишня «Опозиційна платформа – За життя».  Про розпуск групи «ПЗЖМ» оголосили в парламенті.

Парламентська фракція «ОПЗЖ» налічувала 44 нардепи. Після 24 лютого, коли розпочалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, зі складу цієї фракції почали виходити окремі депутати. Повідомлялось, що заяви на вихід з фракції «ОПЗЖ» написали Вадим Столар, Ігор Абрамович, Тетяна Плачкова, Олександр Фельдман.

Пізніше 25 нардепів створили свою депутатську групу «Платформа за життя та мир». 14 квітня фракція «ОПЗЖ» припинила роботу у парламенті.

РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу партій, які мають зв’язки з Росією.

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні.

З березня 2022 року в Україні діє законодавство про кримінальну відповідальність колаборантів. 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з громадською організацією «Рух Чесно» працюють над створенням Реєстру ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

В Україні вже заборонена діяльність «Опоблоку», партії «Наші» Євгена Мураєва, партії «Соціалісти», партії «Справедливість та розвиток», партії «Держава», партії «Блок Володимира Сальдо», «Партії Шарія», а також «Соціалістичної партії України». «Прогресивна соцпартія України» Наталії Вітренко подала зустрічний позов, розгляд цієї справи перенесено на 23 червня.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY