Docudays UA оголосив переможницю національної програми Docu/Україна 

Docudays UA оголосив переможницю національної програми Docu/Україна 

6 Червня 2022
1093
6 Червня 2022
20:30

Docudays UA оголосив переможницю національної програми Docu/Україна 

1093
Через війну в Україні фестиваль скасували. Конкурс Docu/Україна відбувся у Польщі, в рамках Краківського кінофестивалю.
Docudays UA оголосив переможницю національної програми Docu/Україна 
Docudays UA оголосив переможницю національної програми Docu/Україна 

Дебютна повнометражна стрічка «Плай» режисерки Єви Джишиашвілі перемогла конкурсі Docu/Україна 19-го міжнародного кінофестивалю Docudays UA. Про це повідомляє команда форуму.

Таке рішення ухвалило міжнародне журі програми, до складу якого увійшли Даніель Абма (Нідерланди), Девіка Ґіріш (США) та Станіслав Битюцький (Україна) .

«"Плай" — неймовірно актуальний фільм, особливо в контексті російського вторгнення в Україну. Окрім того стрічка Єви Джишиашвілі — це твір рідкісний та довговічний, що промовляє до моменту і водночас виходить за його межі. — йдеться у виступі журі. — Цей фільм, знятий крізь призму прекрасного погляду на краєвиди українських гір, випромінює схожу на ковток свіжого повітря в похмурі часи доброту. «Плай» настільки ж ніжний, як і актуальний. Він знаменує відкриття нового величезного таланту».

Єва Джишиашвілі закінчила Київський університет культури і мистецтв. З 2014 року вона працює викладачкою кафедри фотографії цього університету на факультеті «Кіно та телебачення». У 2017 році Єва закінчила курс режисури документального кіно в «Майстерні DOC» Сергія Буковського, а також брала участь в освітніх проектах «Молодь про Україну» та Docudays UA: CIVIL PITCH. 

Як ідеться в описі фільму на сайті Docudays UA, «Плай» — це історія про людей, які зберегли більше, ніж втратили під натиском нашого неоднозначного сьогодення, що сплутало всі земні й небесні закони. Їхня сила і слабкість в любові: до своєї землі, до ближнього. Вони незгодні й покірні водночас, немов гори. Бунтують проти несправедливості життя й мужньо приймають удари долі. Родина Малковичів для людського ока — загублена серед красивої й суворої природи, та насправді вони там, де від початку часів панує гармонія і любов, що передається від покоління до покоління.

Нагадаємо, до національної конкурсної програми Docudays UA цього року увійшло чотири стрічки:

• «Плай» режисерки Єви Джішіашвілі;

• «Між небом та горами» режисера Дмитра Грешка;

• «Привоз» режисерки Єви Нейман;

• «Нескінченність за Флоріаном» режисера Олексія Радинського.

Краківські покази пройшли у кінотеатрі «Київ». У Польщі їх сприйняли як епізоди з життя України до початку великої війни.

«Фільми я дивився кілька годин із важким серцем, — каже директор Краківського кінофестивалю Кшиштоф Ґєрат. — Вони показують Україну ще до повномасштабного нападу. І мені дуже боляче, коли я уявляю ці місця і цих людей зараз».

Фото: кадр із фільму «Плай»; світлина з розсилки Docudays UA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1093
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду