detector.media
06.06.2022 20:30
Docudays UA оголосив переможницю національної програми Docu/Україна 
Docudays UA оголосив переможницю національної програми Docu/Україна 
Через війну в Україні фестиваль скасували. Конкурс Docu/Україна відбувся у Польщі, в рамках Краківського кінофестивалю.

Дебютна повнометражна стрічка «Плай» режисерки Єви Джишиашвілі перемогла конкурсі Docu/Україна 19-го міжнародного кінофестивалю Docudays UA. Про це повідомляє команда форуму.

Таке рішення ухвалило міжнародне журі програми, до складу якого увійшли Даніель Абма (Нідерланди), Девіка Ґіріш (США) та Станіслав Битюцький (Україна) .

«"Плай" — неймовірно актуальний фільм, особливо в контексті російського вторгнення в Україну. Окрім того стрічка Єви Джишиашвілі — це твір рідкісний та довговічний, що промовляє до моменту і водночас виходить за його межі. — йдеться у виступі журі. — Цей фільм, знятий крізь призму прекрасного погляду на краєвиди українських гір, випромінює схожу на ковток свіжого повітря в похмурі часи доброту. «Плай» настільки ж ніжний, як і актуальний. Він знаменує відкриття нового величезного таланту».

Єва Джишиашвілі закінчила Київський університет культури і мистецтв. З 2014 року вона працює викладачкою кафедри фотографії цього університету на факультеті «Кіно та телебачення». У 2017 році Єва закінчила курс режисури документального кіно в «Майстерні DOC» Сергія Буковського, а також брала участь в освітніх проектах «Молодь про Україну» та Docudays UA: CIVIL PITCH. 

Як ідеться в описі фільму на сайті Docudays UA, «Плай» — це історія про людей, які зберегли більше, ніж втратили під натиском нашого неоднозначного сьогодення, що сплутало всі земні й небесні закони. Їхня сила і слабкість в любові: до своєї землі, до ближнього. Вони незгодні й покірні водночас, немов гори. Бунтують проти несправедливості життя й мужньо приймають удари долі. Родина Малковичів для людського ока — загублена серед красивої й суворої природи, та насправді вони там, де від початку часів панує гармонія і любов, що передається від покоління до покоління.

Нагадаємо, до національної конкурсної програми Docudays UA цього року увійшло чотири стрічки:

• «Плай» режисерки Єви Джішіашвілі;

• «Між небом та горами» режисера Дмитра Грешка;

• «Привоз» режисерки Єви Нейман;

• «Нескінченність за Флоріаном» режисера Олексія Радинського.

Краківські покази пройшли у кінотеатрі «Київ». У Польщі їх сприйняли як епізоди з життя України до початку великої війни.

«Фільми я дивився кілька годин із важким серцем, — каже директор Краківського кінофестивалю Кшиштоф Ґєрат. — Вони показують Україну ще до повномасштабного нападу. І мені дуже боляче, коли я уявляю ці місця і цих людей зараз».

Фото: кадр із фільму «Плай»; світлина з розсилки Docudays UA

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY