detector.media
14.05.2022 23:17
Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій
Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій
Метою закону є захист незалежності і суверенітету України від політичних сил, діяльність яких має характер колабораціонізму.

У суботу, 14 травня, президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні. Про це повідомляється у картці законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Відповідний законопроєкт №7172-1 був ухвалений Радою 3 травня, за проголосували 330 нардепів.

Метою закону є захист незалежності і суверенітету України від політичних сил, діяльність яких має характер колабораціонізму і спрямована на повалення  державного ладу, знищення і підміну національної ідентичності її громадян. 

Закон дозволить швидко реагувати на діяльність антиукраїнських, колабораціоністських політичних партій в Україні і забороняти їх.

Закон накладає обмеження на політичні сили, які виправдовують збройну агресію проти України, зокрема через представлення її як внутрішній, громадянський конфлікт, а також тих, які заперечують окупацію українських територій.

Під обмеження потрапляють політичні сили, які виправдовують або глорифікують осіб, причетних до агресії проти України, представників збройних формувань Росії та груп російських найманців, а також представників окупаційної адміністрації, які узурпували владу.

«У тому числі шляхом їх визначення як "повстанці", "ополченці", "ввічливі люди" тощо"», – говориться в законі.

У березні 2022 року президент Зеленський підписав закони про кримінальну відповідальність колаборантів.

Водночас, РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з громадською організацією «Рух Чесно» працюють над Реєстром ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

Детальніше про покарання колаборантів читайте у матеріалі «Детектора медіа» «Закон про колабораціонізм: чи покарають фігурантів Дошки ганьби?».

Фото: пресслужба президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY