МКІП виступило проти будь-якого культурного діалогу з Росією

МКІП виступило проти будь-якого культурного діалогу з Росією

4 Квітня 2022
1395
4 Квітня 2022
11:29

МКІП виступило проти будь-якого культурного діалогу з Росією

1395
МКІП: Під час війни за жодних обставин неможливе жодне російсько-українське примирення через культуру.
МКІП виступило проти будь-якого культурного діалогу з Росією
МКІП виступило проти будь-якого культурного діалогу з Росією

Міністерство культури та інформаційної політики у спеціальному зверненні виступило проти будь-якого культурного діалогу з країною-агресором.

МКІП наголошує, що під час війни, до моменту виведення військ РФ важливо припинити співробітництво з усіма державними російськими інституціями сфери культури та медіа. Також необхідно припинити співробітництво з тими представниками РФ за кордоном, хто відверто виступає на підтримку розпочатої путінським режимом війни та хто не вважає за потрібне висловити чітку позицію, замовчуючи війну в Україні. 

МКІП закликає відмовитись від співпраці в будь-яких проєктах з тими діячами культури, хто, порушуючи українське законодавство, перетинав кордони тимчасово окупованих українських територій – Луганської і Донецької областей та Криму. 

«Під час війни неможливе жодне російсько-українське примирення через культуру. За жодних обставин. Будь-які тези про "братні народи" і спільну культуру є лише маніпулятивними, які ми у Міністерстві культури та інформаційної політики наполегливо закликаємо сприймати як такі, що принижують субʼєктність українського народу та його власну культурну спадщину». 

МКІП нагадує, що Кремль використовує культуру як пропагандистське знаряддя за прикладом фашистів.

«Намагання зараз, під час активних бойових дій на нашій території, давати слово на одних майданчиках представникам агресора та України є спробою нівелювати жахіття війни, легітимізуючи російські пропагандистські наративи щодо України. Участь українських митців та артистів у спільних проєктах з росіянами під гаслами "ми – за мир" є спробою маніпуляції щодо справжніх причин війни в Україні, розв’язаної  путінським режимом. Наголошуємо, що Міністерство культури та інформаційної політики України не підтримує подібні формати заходів. Разом із тим, ми звертаємось до українських митців за кордоном з проханням бути голосом самобутньої української культури на світових сценах та дискусійних платформах». 

МКІП зауважило, що не закликає до ізолювання тих представників російської культурної спільноти, які поділяють демократичні цінності, виступають із публічним засудженням війни в Україні, називаючи речі своїми іменами. У міністерстві зазначають, що політична відповідальність за агресію в Україні лежить на РФ, адже Україна толерантна європейська держава, яка базується на демократичних цінностях.

«Проте не можна допускати зміщення фокусу з реальності: тяжкої боротьби, яку український народ веде багато років за свою незалежність й ідентичність, та зі злочинів, що їх прямо зараз здійснює Росія проти українців». 

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики запустило ресурс для збору фото- та відеодоказів руйнування культурної спадщини російськими окупантами. 

Також МКІП відкрило мультивалютний благодійний рахунок для підтримки культури та медіа в Україні.

Ілюстративне фото: Міністерство культури та інформаційної політики України/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1395
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду