Зеленський: Стаття «РИА Новости» про «деукраїнізацію» стане доказом у майбутньому трибуналі

Зеленський: Стаття «РИА Новости» про «деукраїнізацію» стане доказом у майбутньому трибуналі

5 Квітня 2022
3249
5 Квітня 2022
08:19

Зеленський: Стаття «РИА Новости» про «деукраїнізацію» стане доказом у майбутньому трибуналі

3249
«Це сайт державної інформаційної агенції Росії, на якому в умовах відкритої державної цензури може бути опубліковано лише те, що відповідає офіційній ідеологічній позиції щодо війни проти України», – нагадав президент.
Зеленський: Стаття «РИА Новости» про «деукраїнізацію» стане доказом у майбутньому трибуналі
Зеленський: Стаття «РИА Новости» про «деукраїнізацію» стане доказом у майбутньому трибуналі

Президент України Володимир Зеленський прокоментував статтю на сайті російського державного інформагентства «РИА Новости», яка вийшла 3 квітня. Її автор Тимофій Сергейцев (колишній політконсультант Віктора Пінчука, Леоніда Кучми, Віктора Януковича та Арсенія Яценюка) закликає до репресій і застосування смертної кари проти українців, звинувачуючи владу, Збройні сили та громадян у «нацизмі». Він також воліє заборонити все українське, називаючи його «штучним утворенням», зокрема й назву нашої країни.

Щодо цього матеріалу Зеленський висловився під час звернення до народу і політиків Румунії. Він нагадав, що стаття вийшла того ж дня, коли соцмережі та медіа публікували фото наслідків російської окупації міста Буча: сотні вбитих і закатованих цивільних, тіла яких лежали просто на вулицях.

«Того ж дня, 3 квітня, коли світ жахнувся, побачивши тіла вбитих у Бучі, на сайті російської державної інформаційної агенції "РИА Новости" була опублікована стаття з обґрунтуванням геноциду українців. Її назва доволі красномовна: "Що Росія повинна зробити з Україною". І це не просто текст. Це один з доказів для майбутнього трибуналу проти російських воєнних злочинців.

У статті описується "чіткий і прорахований порядок знищення усього, що робить українців українцями, та й самих наших людей – тих, кого не вдасться зламати і підкорити".

Сказано, що потрібно провести "деукраїнізацію" і "деєвропеізацію" України. Сказано, що навіть назву нашої держави треба стерти. Фактично сказано, що загибель якнайбільшого числа наших людей у війні тільки вітається», – сказав Володимир Зеленський.

Він нагадав, що публікація на сайті державної інформаційної агенції Росії в умовах відкритої державної цензури може бути лише такою, що вдповідає офіційній ідеологічній позиції щодо війни проти України. 

«Тобто я хочу, щоб ви мене зрозуміли: вони навіть не ховаються. Вони відкрито кажуть про мету вторгнення на територію України. Якби наша армія не вистояла, якби наш народ не піднявся на захист нашої держави, вони б зробили те, що зробили в Бучі, але на всій території України», додав президент.

Раніше міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що російські пропагандисти роками готували підґрунтя для масових убивств українців.

Фото: Міноборони України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3249
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду