Перемовини у Стамбулі: українська делегація оголосила свої вимоги для закінчення війни

Перемовини у Стамбулі: українська делегація оголосила свої вимоги для закінчення війни

29 Березня 2022
3001
29 Березня 2022
17:45

Перемовини у Стамбулі: українська делегація оголосила свої вимоги для закінчення війни

3001
Українська делегація заявила, що зараз нічого не підписує, а лише доносить свої позиції до Росії.
Перемовини у Стамбулі: українська делегація оголосила свої вимоги для закінчення війни
Перемовини у Стамбулі: українська делегація оголосила свої вимоги для закінчення війни

У вівторок, 29 березня, в Стамбулі відбулись перемовини між представниками України та Росії, українська делегація оголосила свої вимоги для закінчення війни.

Очільник делегації Давид Арахамія заявив, що Україна наполягає на міжнародному договорі про гарантії безпеки, який має працювати за аналогом 5 статті НАТО.

«Наполягаємо, щоб це був міжнародний договір, який будуть підписувати всі гаранти безпеки. Хочемо, щоб це був працюючий міжнародний механізм з конкретними гарантіями для України...Є три дні на консультації, а після цього країни-гаранти мають юридичні зобов’язання надати нам допомогу. Йдеться про військову допомогу, закрите небо і все, що нам буде треба», – каже Арахамія.

Серед гарантів безпеки Україна бачить США, Велику Британію, Китай, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Італію, Польщу, Канаду, Ізраїль.

За словами Арахамії, перемовники зараз нічого не підписують, а лише доносять свої позиції до Росії.

Водночас, український дипломат і учасник перемовин Олександр Чалий заявив, що договір про гарантії безпеки є можливим дипломатичним форматом для закінчення війни.

За його словами, якщо вдасться закріпити ключові положення цього договору, то Україна буде позаблоковою і без’ядерною державою, яка матиме постійний нейтралітет.

«Як це вимагає сьогодні Конституція України, ми не будемо розміщувати на нашій території іноземні військові бази, військові контингенти і не будемо вступати у військово-політичні союзи», – каже Чалий.  

Він додав, що є принципово важливий момент: ніщо в майбутньому договорі не буде заперечувати право на вступ України до ЄС. Країни-гаранти беруть на себе зобов'язання сприяти цим процесам.

Радник голови ОП Михайло Подоляк зауважив, що стосовно ключових положень договору має бути референдум, який можна провести лише в умовах миру.

«Спочатку це буде референдум, де всі громадяни висловляться щодо договору, щодо того, як він має працювати. Після цього буде ратифікація (договору, – ДМ.) парламентів країн-гарантів», – заявив Подоляк.

Щодо питання окупованих територій, Україна пропонує вирішувати питання Криму протягом 15 років, на цей період встановлюється мораторій на його повернення до складу України військовим шляхом. Питання так званих «ДНР» та «ЛНР» мають вирішувати під час гіпотетичних переговорів президента Володимира Зеленського та Путіна.

Представники Росії заявили,  що зустріч президента Зеленського з Путіним  можлива після попереднього підписання договору Росії та України на рівні голів МЗС. Росіяни також заявили, що нібито «не проти» вступу України до ЄС.

Міноборони РФ заявило про «скорочення військової активності на Київському та Чернігівському напрямах».

Держсекретар США Ентоні Блінкен після чергового раунду перемовин між Україною і Росією заявив, що Вашингтон не бачить «ознак справжньої серйозності» з боку РФ щодо припинення агресії проти України, адже існує різниця між тим, що говорить Росія, і тим, що вона робить.

Раніше газета Financial Times з посиланням на джерела повідомляла, що Росія готова відмовитись від більшості вимог до України, з якими вона почала війну.

Нагадаємо, що на початку масштабного вторгнення Росія заявляла про наміри «демілітаризувати та денацифікувати» Україну, вимагала визнання Криму як «російського», визнання «незалежності» окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також вимагала від України погодження на позаблоковий статус.

Станом на 29 березня, за даними Генштабу, ЗСУ ліквідували понад 17 тисяч  російських військовослужбовців, приблизно 1000 взяли у полон. Також росіяни понесли великі втрати у бронетехніці, літаках та гелікоптерах. 

Читайте також:

24 лютого 2022 року Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ та тероборона відбивають атаки російської армії. Росіяни обстрілюють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та вбивають цивільне населення.

Україна звернулася до суду в Гаазі з проханням розслідувати скоєні Росію злочини війни. Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вже розпочав роботу в Україні.

Головні новини про російське вторгнення — за тегом.

«Детектор медіа» у режимі реального часу збирає та документує хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну.

Фото: Агенція Анадолу/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3001
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій
768 дн. тому
Зеленський в котре зрадив Український народ. Крім Криму там Луганська з Донецьком віддав все що захопили усю цінність Український народ!!! Наші діти, батьки, сини та сестри гинули! Зеленський ЗРАДНИК який обіцяв ни сантиметром не поступитися рідное земли. Тварюка!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду