Зеленський: Україна готова вести діалог щодо майбутнього окупованих територій, але капітуляції не буде

Зеленський: Україна готова вести діалог щодо майбутнього окупованих територій, але капітуляції не буде

8 Березня 2022
2134
8 Березня 2022
16:50

Зеленський: Україна готова вести діалог щодо майбутнього окупованих територій, але капітуляції не буде

2134
Володимир Зеленський: «Для мене важливо, як житимуть там люди, які хочуть бути у складі України, мені цікаво, що думають ті, хто бачать себе громадянами Російської Федерації».
Зеленський: Україна готова вести діалог щодо майбутнього окупованих територій, але капітуляції не буде
Зеленський: Україна готова вести діалог щодо майбутнього окупованих територій, але капітуляції не буде

Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю ABC News заявив, що  Україна готова вести діалог із Росією про гарантії безпеки, щодо майбутнього окупованих територій Донецької та Луганської областей і Криму, але не готова капітулювати.

На думку Володимира Зеленського, у майбутньому Україна повинна мати колективний договір безпеки зі всіма своїми сусідами та за участю провідних держав світу – США, Франції, Німеччини, а також Туреччини, з якою наша країна межує через Чорне море.

«Це будуть гарантії не лише для України. Це будуть гарантії і Росії, про які вона постійно говорить. Хоча я не знаю, від кого вона захищається. Бо Україна ніколи ні на кого не нападала, а лише вела оборонні дії. Тому що захищає останнє, що в нас є, – сім’ю і землю», – наголосив президент.

Щодо вимог, які ставить перед Україною російська влада, зокрема щодо визнання незалежності окупованих територій Донецької та Луганської областей, глава держави зазначив, що по цьому пункту можливий компроміс.

«Для мене важливо, як житимуть там люди, які хочуть бути у складі України. Мені цікаво, що думають ті, хто бачать себе громадянами Російської Федерації. Однак ми повинні це питання обговорювати. Так само як компроміси в питанні Криму. Ми не можемо визнати, що Крим – це територія Росії. Думаю, РФ буде складно визнати, що це територія України. Гадаю, ми достатньо розумні, щоб рішення щодо цих двох питань не викликало будь-яких революцій усередині суспільств, щоб цим рішенням були задоволені люди: і ті, хто живуть на тих територіях, і ті, хто живуть в Україні», – сказав Зеленський і додав, що до окупації ці території були у складі України.

«Народ, який мене обрав, не готовий до капітуляції, ми не готові до ультиматумів. Але ми можемо дискутувати з Росією щодо майбутнього Криму та Донбасу», – додав президент.

Щодо так званої «денацифікації», яку Росія вказує серед вимог до України, то, на думку Володимира Зеленського, вона спрямована на знищення нації.

«Це багато разів було в історії і завжди закінчувалося дуже погано. Але закінчувалося для деяких держав так, що їм потім було соромно за те, що вони починали очищення світу від тієї чи іншої нації. А деяким державам було соромно за те, що на цьому страшному, кривавому шляху вони не вступилися та не захищали іншу націю», – зазначив він.

Президент наголосив, що оголошення «денацифікації» – це чистий нацизм, це знищення української нації.

«Те саме було в 40-х роках, нацистська Німеччина проводила денацифікацію єврейського народу. Зараз відбувається те саме. Я просто не знав, що в сучасному світі так може бути. Що людина, яка оголошує денацифікацію, може отримати за це якусь підтримку. Це і є злочин проти народу. Тому що сказати "денацифікація", а потім бомбити цивільних людей – це геноцид проти українського народу», – акцентував Зеленський.

На запитання, чому він відмовився виїхати з України через загрозу життю, коли йому це пропонували, Володимир Зеленський відповів: «Я відмовив. Тому що як я можу? Я – громадянин цієї держави, законно обраний Президент. Якби я поїхав, я б припинив на цьому своє життя. Я був би живим, але я був би вже не людиною. Я просто був би тілом. Я б себе не поважав. А найстрашніше – що б я сказав своїм дітям. Хто я ? Я повівся як Президент? Як гарант Конституції ? Це ж не просто словосполучення – гарант Конституції. Я – гарант свого народу. Тож треба бути разом. Захищатися треба разом. Тому я тут. Допомагаю своїй країні, підтримую свою державу як можу. І підтримую та пишаюся своїми військовими».

24 лютого Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ та тероборона  відбивають атаки російської армії. Росіяни обстрілють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та вбивають цивільне населення. 

Головні новини про російське вторгнення за тегом.

«Детектор медіа» у режимі реального часу збирає та документує хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну.

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2134
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду