Мін'юст: Олігархи мають три місяці, щоб позбутися активів

Мін'юст: Олігархи мають три місяці, щоб позбутися активів

3 Лютого 2022
1935
3 Лютого 2022
11:55

Мін'юст: Олігархи мають три місяці, щоб позбутися активів

1935
Денис Малюська: «Ключова мета закону про олігархів – не загнати їх у рамки обмежень, а спонукати добровільно відійти від зловживань своїм статусом».
Мін'юст: Олігархи мають три місяці, щоб позбутися активів
Мін'юст: Олігархи мають три місяці, щоб позбутися активів

Міністр юстиції Денис Малюська нагадав, що в українців, які мають «ознаки олігарха», є трохи більше трьох місяців, аби позбутися активів.

Пресслужба Мін'юсту повідомила, що наприкінці травня РНБО зможе оприлюднити перші рішення про визнання громадян олігархами. До відповідного реєстру потраплятимуть ті, хто матиме наступні ознаки: наявність значних активів; монополія на окремому ринку товарів; участь у політичному житті; контроль медіа.

Малюська нагадав, що наразі в громадян, які мають всі «ознаки олігарха», є ще трохи більше трьох місяців для того, щоб за власною ініціативою позбутися принаймні однієї з них.

«Адже ключова мета закону про олігархів – не загнати їх у рамки обмежень, а спонукати добровільно відійти від зловживань своїм статусом», – каже міністр.

За словами Малюськи, перевірити, чи є людина олігархом, зможе «будь-яка зацікавлена особа», адже дані всі відкриті.

«Насамперед це якщо особа займає якусь політичну посаду або має близьких родичів чи бізнес-партнерів на політичних посадах. Наступний критерій – власність медіа. Зараз кілька тисяч суб’єктів інформаційної діяльності, передовсім ідеться про телеканали, зобов’язані й публічно розкривають структуру власності – хто є їхніми власниками і кінцевими бенефіціарами. Заходимо на відповідний вебсайт, дивимося інформацію про структуру власності або запитуємо її у Нацради з телебачення і радіомовлення й дивимося, хто з таких потенційних кандидатів у олігархи офіційно є в структурі власності медіа. Структуру власності якоїсь компанії можна так само легко перевірити через Єдиний державний реєстр», – повідомив Малюська.

Раніше Малюська висловив думку, що ознакам «очевидного олігарха», які визначені законом про деолігархізацію, сьогодні відповідають Рінат Ахметов та Ігор Коломойський.

5 листопада 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон про олігархів. 

Після набуття чинності закону олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

  • беруть участь у політичному житті;
  • мають значний вплив на ЗМІ;
  • громадянин є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який має монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • мають активи на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законопроєктом.

Фото: hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1935
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду