В Україні є олігархи різного ступеня «зашквареності» – Мін’юст

В Україні є олігархи різного ступеня «зашквареності» – Мін’юст

10 Лютого 2022
1194
10 Лютого 2022
15:54

В Україні є олігархи різного ступеня «зашквареності» – Мін’юст

1194
Денис Малюська: Хтось постраждає більше, хтось постраждає менше, але закон один для усіх.
В Україні є олігархи різного ступеня «зашквареності» – Мін’юст
В Україні є олігархи різного ступеня «зашквареності» – Мін’юст

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що в Україні існує градація олігархів – від меньшого до більшого ступеня «зашквареності».

Таку думку Малюська висловив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» коментуючи норму про декларування контакітв у законі про олігархів.

«В нас є олігархи різного ступеню зашквареності. Зрозуміло, що по найбільш таким затятим олігархам, які давно втратили бізнес репутацію, репутаційні удари будуть меншими, але, з іншого боку, вони можуть істотніше постраждати від інших інструментів, наприклад, того самого декларування контактів», – каже Малюська.

На думку Малюські, коло безпосереднього спілкування Ігоря Коломойського з окремими чиновниками чи депутатами ширше, ніж у Ріната Ахметова.

«Тому щось по ньому вдарить більше, щось по комусь іншому вдарить більше. Рамка писалася для всіх однаково: не так, що для цього будуть такі інструменти, для іншого — такі. Це як обмеження швидкості на дорогах: водієві Феррарі вони більш відчутні, аніж водієві Таврії. Тому так, хтось постраждає більше, хтось постраждає менше, але закон один для усіх...Мета наша, щоб вони зрозуміли, що їх очікує, і добровільно відійшли від тих практик, які вони зараз використовують», – каже міністр.

Раніше Малюська висловив думку, що ознакам «очевидного олігарха», які визначені законом про деолігархізацію, сьогодні відповідають Рінат Ахметов та Ігор Коломойський.

5 листопада 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон про олігархів. 

Після набуття чинності закону олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

  • беруть участь у політичному житті;
  • мають значний вплив на ЗМІ;
  • громадянин є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який має монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • мають активи на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законопроєктом.

Фото: Міністерство юстиції України/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1194
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду