Чесний політик без проблем пригадає, коли зустрічався з Ахметовим чи Коломойським — міністр юстиції

Чесний політик без проблем пригадає, коли зустрічався з Ахметовим чи Коломойським — міністр юстиції

30 Січня 2022
2434
30 Січня 2022
17:15

Чесний політик без проблем пригадає, коли зустрічався з Ахметовим чи Коломойським — міністр юстиції

2434
Мінстр юстиції Денис Малюська відзначив, що індивідуальний критерій фінмоніторингу досконаліший за горизонтальний: «Бенефіціар-олігарх ㅡ тепер, хлопець, ти під мікроскопом. Кожен рух ㅡ фінмоніторинг у курсі».
Чесний політик без проблем пригадає, коли зустрічався з Ахметовим чи Коломойським — міністр юстиції
Чесний політик без проблем пригадає, коли зустрічався з Ахметовим чи Коломойським — міністр юстиції

Міністр юстиції Денис Малюська у програмі «Мокрик По Живому» на hromadske розповів, як працюватиме ухвалений Верховною Радою закон про олігархів. Тези розмови опублікувано на hromadske.ua

Зокрема, мністр відповів на питання, чи мають посадовці пам'ятати для реєстру олігархів, з якими зустрічалися за пів року до того, як закон набув чинності.

«Я впевнений, що будь-який чиновник одразу згадає, чи бачився він за останні пів року з олігархами. Це не така часта подія», — сказав Денис Малюська.

Він переконаний: «Чесний політик і службовець без проблем пригадає, коли зустрічався з Ахметовим чи Коломойським, і спокійно може це задекларувати. Якщо хтось почне відмазуватися і розповідати байки — чи то пів року, чи рік, чи то в Ніцці, чи в Парижі ㅡ це не та людина, яка має залишатися на своїй посаді».

Під час розмови у студії міністр визнав, що ця норма є найслабшою у законі: «Її механізм справді розмитий і не зовсім зрозумілий. Вона з'явилася пізніше і це правка, подана Разумковим. Ми її включили не так тому, що це юридично необхідно, а тому, щоби прибрати маніпулювання, що найбільші контакти будуть протягом пів року з олігархами, ви їх зараз заховаєте. Медійно це був один з елементів, яким закон намагалися збити. З одного боку, ми прибрали медійні спекуляції, з іншого ㅡ сподівалися, що включення кількох правок Разумкова та депутатів зменшить їхню опозиційність».

Відповідаючи на питання, Денис Малюська висловив впевненість, що в Україні на сто відстотків існує політична відповідальність ㅡ і в колишнього мінстра МВС Арсена Авакова також:

«Є серйозний антирейтинг, який зрізає йому політичні перспективи. Він не йде, не планує, його ніхто не запрошує до себе як співкерівника чи очільника якось політичної сили. Він тримається за лаштунками і це наслідок великого антирейтингу, який він отримав через керування МВС».

Також Малюська попередив, що критерій фінмоніторингу буде не горизонтальним, а закріпленим за кожним суб'єктом: «Бенефіціар-олігарх ㅡ тепер, хлопець, ти під мікроскопом. Кожен рух ㅡ фінмоніторинг у курсі».

Раніше Денис Малюська висловив думку, що ознакам «очевидного олігарха», які визначені законом про деолігархізацію, сьогодні відповідають Рінат Ахметов та Ігор Коломойський.

Нагадаємо, ухвалений Верховною Радою закон про олігархів президент підписав 5 листопада 2021 року.

Після того, як закон набуде чинності, олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

  • беруть участь у політичному житті;
  • мають значний вплив на ЗМІ;
  • громадянин є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який має монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • мають активи на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законопроєктом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2434
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду