Венедіктова вперше прокоментувала підозру та запобіжний захід Порошенку

Венедіктова вперше прокоментувала підозру та запобіжний захід Порошенку

20 Січня 2022
12987
20 Січня 2022
09:01

Венедіктова вперше прокоментувала підозру та запобіжний захід Порошенку

12987
З часу оголошення підозри в грудні 2021-го генеральна прокурорка не коментувала справу Порошенка, хоча їй закидали, що підозра не є законною через відсутність саме її підпису.
Венедіктова вперше прокоментувала підозру та запобіжний захід Порошенку
Венедіктова вперше прокоментувала підозру та запобіжний захід Порошенку

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова вперше офіційно прокоментувала оголошення підозри народному депутату та експрезиденту Петру Порошенку та обрання йому запобіжного заходу.

Як відомо, підозру підписала не сама генпрокурорка, а її заступник, оскільки Ірина Венедіктова була у відпустці. Адвокати Порошенка стверджують, що для цього вона нібито спеціально пішла у відпустку на один день, 20 грудня. За словами захисту, відсутність підпису генеральної прокурорки робить підозру незаконною.

У своєму відеозверненні Ірина Венедіктова зазначила, що рішенням про запобіжний захід суд «підтвердив законність та обґрунтованість підозри, порядок її повідомлення, а також наявність ризиків, для запобігання яким прокуратура йшла із обранням запобіжного заходу». Вона додала, що підозри попереднім президентам також підписували не генеральні прокурори. 

«Вже стало доброю традицією, коли медійні фігуранти кримінальних проваджень з особливим статусом оскаржують порядок повідомлення або саму підозру. Не така підозра, не в той день, не тією рукою вручили, не з тим виразом обличчя. Однак жодного факту скасування підозри з цих підстав не було.

У слідства були вагомі підстави не зволікати з повідомленням про підозру. А наявність доказів переконала прокурорів в необхідності такого повідомлення. Заступник генпрокурора, який підписав підозру, координував діяльність органів досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні із самого початку і був знайомий із матеріалами справи», – розповіла генеральна прокурорка.

Вона додала, що у так званій «вугільній справі», за якою у держзраді звинувачують Петра Порошенка та Віктора Медведчука, є четверо підозрюваних, всі вони мають статус співучасників. Тому прокурори вимагали для обох нардепів однаковий запобіжний захід – тримання під вартою або 1 мільярд гривень застави.

Нагадаємо, 20 грудня 2021 року ДБР повідомило Порошенку про підозру в державній зраді та сприянні терористичним організаціям. Провадження стосується постачання вугілля з тимчасово окупованих частин Донбасу на суму близько 1,5 мільярда гривень.

6 січня 2022 року Печерський районний суд підтримав клопотання прокурора щодо накладення арешту на майно Порошенка.

19 січня суд обрав Порошенку запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання на два місяці. Він має здати закордонний паспорт та з'являтись за викликом до суду, слідчих та прокуратури.

Захист Петра Порошенка планує оскаржити рішення суду. У ДБР також бачать підстави для оскарження.

Фото: скріншот з відео / фейсбук Ірини Венедіктової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12987
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду