Чому словам Путіна про мир та війну не можна вірити

Чому словам Путіна про мир та війну не можна вірити

24 Грудня 2021
4771
24 Грудня 2021
16:23

Чому словам Путіна про мир та війну не можна вірити

4771
Загроза воєнної агресії проти України з боку Росії реальна, інформаційна війна Кремля давно триває в повну силу, а словам російських високопосадовців не варто вірити.
Чому словам Путіна про мир та війну не можна вірити
Чому словам Путіна про мир та війну не можна вірити

Учора президент Росії Владімір Путін під час щорічної пресконференції заявив, нібито офіційний Київ може готувати військову операцію на Донбасі. Цю інформацію одразу ж заперечили в Міністерстві закордонних справ України.

«Україна прагне виключно миру. Постійні зусилля українського керівництва для зсуву з місця мирного процесу насамперед у Нормандському форматі яскраво ілюструють відданість України політико-дипломатичному шляху врегулювання збройного конфлікту», – заявив речник МЗС Олег Ніколенко в коментарі НВ.

Це не перша подібна заява Кремля. З кінця жовтня, коли почалася чергова ескалація з боку Росії на кордоні з Україною, російські медіа ведуть кампанію заперечення фактів підготовки військового вторгнення і натомість намагаються перекласти відповідальність за ескалацію на Україну та США. Очолює кампанію Путін, який доклав чимало зусиль, щоб, зокрема, спробувати нав’язати свою версію подій лідерам країн Європейського Союзу. Ось хроніка таких перемовин лише за листопад:

На щастя, керівництво країн ЄС чудово розуміє, хто є хто: зокрема, міністри оборони та закордонних справ Франції одразу випустили жорстку заяву, застерігши Росію від шкоди територіальній цілісності України. Але кремлівська кампанія супроводжується активною підтримкою в російських медіа, соціальних мережах і проросійських ЗМІ в Україні на кшталт «Страни.ua», яка про цю заяву високопосадовців Франції не повідомила нічого. Натомість видання оприлюднило спільну заяву МЗС Німеччини та Франції, наголосивши, що «обидві сторони мають проявляти стриманість», і таким чином позиціювало Україну та Росію однаково відповідальними за напруженість, хоча текст заяви містив чіткий заклик до Кремля припинити ескалацію.

За даними аналізу понад 70 тисяч дописів у фейсбуку, ютубі, телеграмі та твітері, який провів «Детектор медіа», російські пропагандисти весь цей час активно використовували тезу про «зовнішнє управління» у повідомленнях про потенційне загострення війни Росії проти України. Таку тактику можна пояснити тим, що в основні меседжі Росії про війну більшість українців не вірить. Продовжуючи наратив про «зовнішнє управління», прокремлівські джерела в соціальних мережах пояснювали, що США нібито дуже незадоволені Володимиром Зеленським і дали команду «соросятам» атакувати Зеленського, який не виконав жодного завдання адміністрації Байдена. У контексті наступу Росії, на думку пропагандистів, США роблять це, зокрема, для того, щоб Зеленський став «сговорчивее по донбасскому кейсу».

Громадські та медійні організації «Детектор медіа», «Інтерньюз Україна», StopFake, Vox Ukraine, «Євромайдан Прес», Lviv Media Forum, Texty.org.ua, Infopost,  «Накипіло» та The Institute for Central European Strategy, які системно й професійно займаються боротьбою проти російської дезінформації з самого початку гібридної агресії Росії проти України, разом із Центром стратегічної комунікації та інформаційної безпеки стверджують: загроза воєнної агресії з боку Росії реальна, інформаційна війна Кремля давно триває в повну силу, а словам російських високопосадовців не можна вірити. Кремль не хоче миру в Україні – він це вже показав у Криму та на Донбасі. Ми просимо поширювати відео, яке ви бачите на початку статті, щоб якомога більше людей в Україні та за її межами знало правду. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4771
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду