Переворот назад. Моніторинг інформаційних каналів 29 листопада — 5 грудня 2021 року

Переворот назад. Моніторинг інформаційних каналів 29 листопада — 5 грудня 2021 року

18 Грудня 2021
3310

Переворот назад. Моніторинг інформаційних каналів 29 листопада — 5 грудня 2021 року

3310
Медведчук хвалить яскраву політику Росії, на Прямому Зеленського прирівнюють до Путіна за небезпечністю, звернення президента до парламенту нікому не подобається.
Переворот назад. Моніторинг інформаційних каналів 29 листопада — 5 грудня 2021 року
Переворот назад. Моніторинг інформаційних каналів 29 листопада — 5 грудня 2021 року

Початок зими видався неймовірно насиченим для інформаційних каналів. Послання президента до парламенту, можливий державний переворот, можливий новий напад Росії, справа Юрія Бутусова. Так багато приводів покритикувати владу. Та, у випадку деяких каналів, підтримати Росію. При цьому «Слуги народу» практично не могли захиститися від звинувачень. Адже після всіх оголошених та мовчазних бойкотів лишилися здебільшого серед інформаційних лише на каналі «Наш».

Образ вождя

Радянський мітинг, з’їзд КПРС, Ленін, Північна Корея, латентна диктатура чи застій, шоу «Давай одружимося» — це неповний список асоціацій, які на інформаційних каналах викликало щорічне звернення президента до Верховної Ради. Найчастіше ведучі та гості пояснювали подібні порівняння оплесками від «слуг народу», які супроводжували виступ глави держави. На каналі Медведчука заявили, що аплодисменти лунали 61 раз. Друга річ, на якій наголошували практично всі канали, — це суфлер. Мовляв, виступ Зеленського був упевненим та динамічним, але не треба забувати, що справжнього президента ми бачили в режимі живого спілкування на пресмарафоні.

Зміст промови Володимира Зеленського викликав не менше критики. Псевдоексперт Михайло Чаплига на каналі Медведчука називав анонсований «економічний паспорт українця» аферою сторіччя. Ведучим «Нашого» Максу Назарову та Ангеліні Пичик явно не подобалася ідея множинного громадянства. Вони, з одного боку, бідкалися, що іноземці зможуть обирати керівників для України. А з іншого — жалілися, що український паспорт не зможуть отримати громадяни Росії. Нардеп від «Голосу» Сергій Рахманін на «Україні 24» розповідав про кризу ідей та казав, що Зеленський — перший президент, який проігнорував послання до парламенту. Мовляв, його виступ був чим завгодно, але не зверненням до Верховної Ради. Журналіст-розслідувач Данило Мокрик на каналі «Еспресо» задавався питанням, чому президент не згадав у промові про раніше анонсований путч. Нардеп від «Європейської солідарності» Ростислав Павленко на цьому ж каналі стверджував, що речі, якими хвалився Зеленський, стали можливими завдяки реформам Порошенка. Загалом на всіх каналах повторювали, що президент описував у своїй промові якусь іншу, успішну країну.

На Прямому приділили особливу увагу ідеї прямих перемовин із Росією, яка не сподобалася ведучим та коментаторам із багатьох причин. Наприклад, вони переконували, що за відсутності посередників з інших держав Путін зможе брехати про зміст домовленостей. Політичний коментатор Віктор Уколов казав, що енергетична криза — невдалий час для зустрічі. Володимир В’ятрович на «Еспресо» заявив, що прямі перемовини — це крок до зради. Але найчастіше в команді Порошенка апелювали до того, що Зеленський просто поганий перемовник, що буцімто і проілюстрував під час пресмарафону. Звісно, про учасника КВН проти агента КДБ коментатори теж жартували.

Я чекав, тебе нема

Державний переворот, про підготовку якого під час пресмарафону попереджав Володимир Зеленський, так і не відбувся. Натомість на інформаційних каналах провели парад звинувачень президента в параної та економічних негараздах. Практично всі медіа, що входять до моніторингової вибірки «Детектора медіа», розповідали, що слова Зеленського відлякали потенційних інвесторів і зробили українців біднішими, вплинувши на коливання курсу валют.

У першу чергу політики підкреслювали абсурдність ситуації. Нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк на «Україні 24» дивувався, що СБУ цілих три дні не повідомляла про розслідування, хоча президент заявив про цілий державний переворот. Ведуча Прямого Олена Курбанова іронізувала, що державний переворот був таким серйозним, що не завадив відволіктися в Гуту на день народження. Олексій Гончаренко на «Україні 24» казав, що для оцінки слів про державний переворот йому найбільше знадобилися знання з наркології та психіатрії. Антін Мухарський вирішив, що у президента буквальна параноя.

І все ж Прямий принаймні постарався надати акціям першого грудня серйозного вигляду. У шоу «Велика середа» події в центрі столиці тримали в полівікні та майже годину ефіру приділили трансляції виступів зі сцени. Другого грудня в токшоу «Про політику» ведучі заявили, що головні вимоги акції — відставка Зеленського та Єрмака. А Ігор Лапін додав погано завуальовану погрозу: якщо президент здасть національні інтереси, вже не буде танців та наметів — «влада на багнетах МВС не втримається». Нардеп від «ЄС» Олег Синютка прирівняв небезпеку російської агресії та чинної української влади. Але спробував заспокоїти глядачів оцим: «Дякувати Богу, і це сьогодні є стійке відчуття, що Зеленський боїться людей». А це точно добре?

Прямий не хоче розчаровувати Зеленського

Для каналів Медведчука та Мураєва кодове слово «переворот» стало причиною поіронізувати про Революцію гідності. Тим часом ведучий Артем Овдієнко на каналі «24» по-своєму дискредитував актуальні протести. Він казав, що їхні організатори — Ахметов, Аваков та Порошенко, які вимагають віддати владу собі. А в іншому випуску переказував чутки про зв’язки учасників акції зі згаданими людьми. На каналі «Наш» «слуга» Володимир Крейденко запевняв, що події на Майдані — це шоу, аби повернути до влади старих політиків. А на «Україні 24» політкоментатор Сергій Биков стверджував, що слова Зеленського про переворот — це насправді щеплення від перевороту чи принаймні його елементів, які могли відбутися під час акції на Майдані. Мабуть, єдина ситуація, коли нормально бути антиваксером.

Самостріл Бутусова

26 листопада під час пресмарафону головний редактор онлайн-видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов обмінявся звинуваченнями з президентом Володимиром Зеленським. 27 листопада медійник виклав відео, на якому він у військовій формі стріляє з гармати. А наступного дня Державне бюро розслідувань відкрило за цим фактом кримінальну справу. У гримучій суміші, де поєднуються порушення журналістських стандартів і тиск на журналіста, інформаційні канали змогли обрати свого злодія.

На каналі Медведчука ним, зрозуміло, став журналіст. Віталій Журавський запевняв, що Бутусов, як і Зеленський, — представник партії війни. Ведучий Ростислав Сухачов порівнював дії медійника зі стрільбою Михайла Пореченкова. Хвилювався через можливу російську пропаганду (хто б казав!). Та закидав Бутусову істерику, неадекватність і те, що журналіста «вштирило нормально». 

На «Україні 24» «слуга народу» Макс Бужанський стверджував, що Бутусов стріляв по територіях, де живуть «наши граждане». Євгеній Мураєв на цьому ж каналі запитував, чому сам Бутусов не воює. Консультант монобільшості Борис Тизенгаузен переказував російську пропаганду та стверджував, що дії журналіста дуже невчасні на фоні термінових нарад НАТО та іншої геополітики. Артем Овдієнко на 24 каналі спочатку подякував Бутусову за його попередню роботу, але потім загалом розкритикував: за хамство під час пресконференції, поживу для пропаганди, потенційне покарання для військового, який дозволив журналісту вистрілити. Закінчив Овдієнко тим, що переказав слова Олексія Арестовича про можливий замах на Бутусова.

На прихильних до Петра Порошенка каналах акценти були протилежними. «За те, що ти вчишся воювати і вбивати за Україну агресора. За це порушувати справу — це гріх», — заявив на Прямому Ігор Лапін. І оскільки Бутусова тут не критикували, натомість діставалося Арестовичу. Ведучий Тарас Березовець казав про приховані погрози у словах радника голови Офісу президента. Ведучий Антін Мухарський запитав у самого Бутусова, як той почувається в ролі «сакральної жертви», яку буцімто обрала влада. Варто зазначити, що ні під час цього включення, ні під час включення на «Україні 24» цього дня Бутусов не відповів на запитання журналістів про обставини пострілу.

Особливо варто відзначити інтерв’ю генерал-лейтенанта та фігуранта іншого розслідування ДБР Ігоря Павловського на «Еспресо». Він спробував виправдати Бутусова тим, що цивільні резервісти постійно стріляють зі зброї під час навчань, а цей журналіст ще й офіцер запасу. Ведучий Сергій Висоцький сказав, що дати постріляти — типовий спосіб військових віддячити за допомогу.

 

Кожному офіцеру по два раба та по одній гарматі

Вітаємо «Единую Россию»

Коли Росія стягує війська до українських кордонів, на каналах Медведчука та Мураєва це означає лише одне: Україна стає все більш винною. Інформаційної агресії цього тижня було так багато, що нам знов довелося виділити під неї окремий розділ.

У випуску шоу «Важливе» 29 листопада ведучий Макс Назаров намагався встановити рекорд. Протягом однієї години він устиг пролобіювати прямі перемовини з російськими бойовиками, адже Україна буцімто все одно не поважає закони. Прямо заявити, що Україна має виконати свою частину мінських угод, не чекаючи, поки Росія буде виконувати свою. Виправдати Путіна, який не хоче зустрічатися в нормандському форматі: Україна не виконала попередні домовленості. Ствердити, що полонених не обмінюють через «червонолінійців». Заперечити, що Туреччина може бути посередницею між Україною та Росією, адже продає нам зброю. Наступного дня ведучий ще спробував довести, що в цивілізованому світі нормально ставляться до Лукашенка. Можливо, цьому любителю білоруського диктатора вже варто офіційно змінити псевдонім? На Назарьонок.

Але й це ще не все. Адже далі протягом тижня ведучий згадував про русофобію. Закликав опонентів у студії йти воювати. Закохано розповідав про московські тротуари. Щоби пропагандист не надірвався, йому трохи допомагала колега Ангеліна Пичик: наприклад, стверджувала, що це американці розвели «воєнну істерію» про можливий новий наступ Росії. Член «Слуги народу» Георгій Мазурашу під дудку ведучих розповідав про невтручання у справи Білорусі та зовнішній вплив.

Не надто відставали й на каналі Медведчука, який зараз називається Ukrlive. Там глядачі могли послухати члена «ОПЗЖ» Рената Кузьміна, який брехав, що для росіян в Україні хочуть створити фільтраційні табори. Почути таке формулювання щодо можливого наступу Росії: «Україна готується до війни? Влада стягує війська до кордонів». Насолодитися закликами Медведчука провести перемовини з російськими бойовиками. Ексрегіонал Віталій Журавський своєю чергою розповідав кулсторі, що російська армія «мало не перша у світі». Заявляв, що Росії не подобається перетворення України на «антиросію» і він її розуміє. Фактично порівнював Україну з Кубою під час Карибської кризи, мовляв, Кремль вимагає безпекових гарантій. Нагадаємо, що поки що на нашій території є лише зброя Росії і це нам потрібні безпекові гарантії.

Показати, що таке елітний колабораціонізм, вирішили Медведчук та Піховшек: перший зробив заяви, а другий традиційно зачитав їх в ефірі. Для початку кум Путіна привітав Дмитра Медведєва з переобранням на пост керівника «Единой России». А потім похвалив саму партію, мовляв, вона дала гідну відповідь на міжнародні виклики. Ще раз нагадаємо, що це показують на українському телебаченні. Далі Піховшек розповів про міжнародний івент «Единой России» та хвилину поіменно перерахував усіх, хто взяв у ньому участь. Виступ Медведчука, у якому той розповідає про русофобію української влади, глядачам показали. А потім уже Піховшек зачитав кумівське комбо: сайт «Единой России», на якому Медведчук хвалить Росію за «яркую и всеохватывающую политику соблюдения и отстаивания национальных интересов». Ми б навіть сказали «вибухову».

 

Чому ніколи не вітають хрещеників Медведчука?

На завершення хочеться вирвати з контексту Євгенія Мураєва: «"ОПЗЖ", партия Шария, партия "Наши". Ну, это враг внутренний. И враг внешний — это Российская Федерация».

Інші цікаві тенденції та цитати тижня

Голова РНБО Олексій Данілов та міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко публічно звинувачували канали Медведчука в інформаційному тероризмі. Нардепи «Слуги народу» майже рік не відвідували ютуб-залишки цих медіа. А трошки вище ми описали, як Медведчук хвалить Росію за її яскраву політику. І все ж повернення каналу Медведчука на супутник вистачило, аби на нього (поки що через телефоні включення) повернулася влада. Наприклад, 4 грудня в ефірі побували Олександр Ковальчук та Леся Забуранна. Вони тепер посібники терористів?

На дотичну тему. Незважаючи на рішення фракції про бойкот, ефір «України 24» 5 грудня відвідав «слуга народу» Дмитро Гурін. 30 листопада в ефір включалася членкиня монобільшості Оксана Дмитрієва. Обоє з «групи Дмитра Разумкова». Магія імен.

Дмитро Співак на каналі «Наш» почав своє шоу «Рибний четвер» другого грудня з того, що привітав Мураєва з днем народження. На коліна цього разу ніхто не падав, але лишається питання: чому, коли канали передають колективам, вони починають сильніше піарити реальних власників?

Народна депутатка Вікторія Гриб («Опозиційний блок») заявила на Прямому каналі, що згодна відмовитися від НАТО в обмін на повернення Донбасу. Та додала, що хотіла б і Крим, але «там трошки інша ситуація».

Колишній нардеп від Блоку Петра Порошенка Сергій Хлань заявив на каналі «Наш», що Зеленський цинічно використав тему війни, щоби прийти до влади. Здається, після політики Хлань зайнявся айкідо.

Шоу «Нічого особистого» на каналі «Наш» завжди славилося жалюгідними спробами епатувати хоча б когось. І цей тиждень не став винятком. Ведучий Артем Нікіфоров розповів історію про нардепку від «Слуги народу», яку колега по фракції погладжує по нозі під час засідань. І їй це подобається. Але після одного з погладжувань у неї зникли гроші й вона тепер не знає, що робити. Мураєв уже теж, здається, не знає, що робити.

Ведучий Макс Назаров на каналі «Наш» запитав у Євгена Червоненка, чи є в Україні антисемітизм. Звісно, так! У нас ведучі телебачення в ефірі заявляють, що їм некомфортно у кварталі хасидів. А про інший випадок із цим самим ведучим є навіть висновок ініціативи «Медіачек». Здогадаєтеся, про кого ми?

Євгеній Червоненко на каналі «Наш» розповідав, що в Криму та на Донбасі наші люди, а «своих людей, как свою любовницу, или как свою семью, надо лелеять». І чому це Червоненко згадав про коханку раніше, ніж про сім’ю?! Наприкінці інтерв’ю гість ще обурювався, що експрезидента Ізраїлю засудили за те, що він «за задницу взял секретаршу»: «Ну и что, шо взял?». Насправді його визнали винним у двох випадках зґвалтування.

На «Україні 24» нардеп від «Батьківщини» Сергій Власенко пожартував, що ефір гендерно незбалансований, адже на ньому присутні лише чоловіки. Ведучий Володимир Полуєв відповів, що до 8 березня підготують «спеціалізований ефір». Щоб запросити у студію жінок, «Україні 24» треба спеціалізований ефір один раз на рік?

Дмитро Гордон в інтерв’ю на каналі «Україна 24» сказав, що для Анатолія Кашпіровського він «как второй сын». Заперечив, що працює на Ахметова. Сказав, що якби весь Офіс президента мав 10% мозку Ахметова, країна би краще жила. Звинуватив Зеленського в тому, що той зрадив його у «спецоперації» з Гіркіним. І заявив, що під час пресконференції у травні 2020 року президент мав дати знати, що це була спецоперація і що він у курсі.

Віталій Портников на каналі «Еспресо» продовжив свій хрестовий похід проти Зеленського. Він порадив Росії не аналізувати слів українського президента. Драматично заявив, що український народ має випити чашу Зеленського до дна. Розкритикував виборців глави держави. Наприклад, вирішив, що український народ має одужати — Зеленський має зникнути з рейтингів. А потім сказав «ганьба!» людям, які досі підтримують «олігархічно-популістську вітрину».

«Слуги народу» протягом тижня намагалися довести, що під час пресмарафону Володимир Зеленський поводив себе як людина і це класно. Про це казали, наприклад, Сергій Биков на «Україні 24» та Ольга Василевська-Смаглюк на каналі «Наш».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3310
Читайте також
24.12.2021 16:23
Галина Петренко
«Детектор медіа»
4 760
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду