Верховна Рада планує незаконно змінити статус каналу «Дом» на всеукраїнський російськомовний – заява

Верховна Рада планує незаконно змінити статус каналу «Дом» на всеукраїнський російськомовний – заява

16 Грудня 2021
4661
16 Грудня 2021
09:01

Верховна Рада планує незаконно змінити статус каналу «Дом» на всеукраїнський російськомовний – заява

4661
Напередодні відповідний законопроєкт схвалив парламентський комітет з прав людини.
Верховна Рада планує незаконно змінити статус каналу «Дом» на всеукраїнський російськомовний – заява
Верховна Рада планує незаконно змінити статус каналу «Дом» на всеукраїнський російськомовний – заява

Верховна Рада може змінити статус каналу «Дом» на всеукраїнський російськомовний вже сьогодні, 16 грудня.

Як повідомляє об'єднання громадських організацій «Мова об'єднує», відповідний законопроєкт № 4487 «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб» внесений до порядку денного пленарного засідання.

Активісти вважають, що рішення намагаються ухвалити незаконно.

«Відповідно до внесених комітетом поправок, російськомовний канал "Дом", створений для мовлення на окуповані території, має поширити мовлення на всю Україну, причому безкоштовно й тотально, у складі так званої універсальної програмної послуги.

Законопроєкт 4487 стоїть у порядку денному пленарного засідання 16 грудня, тобто за лічені години. Це саме по собі суперечить закону про регламент Верховної Ради України, тим більше, що текст і порівняльна таблиця законопроєкту до другого читання станом на 23 годину 15 грудня на сайті парламенту відсутні.

Але найголовніше – такі дії влади є замахом на підвалини української державності й демократії.

Україна – демократична держава, в якій давно нема й не має бути державного телебачення, за винятком іномовлення і парламентського каналу «Рада». Є суспільне мовлення і комерційні канали. Повернення загальноукраїнського державного телебачення як рупора влади, а не суспільства, є неприйнятним.

Тим більше – телебачення російськомовного.

Відповідно до законів "Про телебачення і радіомовлення" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної" мовою телебачення і радіомовлення є українська мова. Частка телепрограм українською мовою на будь-якому каналі, що транслюються всередині України, має становити не менше  75%, а деяких програм – 100%.

Запуск державного російськомовного телеканалу, обов’язкового для показу по всій Україні став би не просто беззаконням, а актом прямої участі влади в російській гібридній війні проти України.

Ми закликаємо кожного народного депутата, який пам’ятає про свою присягу українському народові й обов’язок дотримуватися Конституції й законів України, незалежно від партійної приналежності за жодних обставин не голосувати за цю авантюру!» – йдеться в заяві об'єднання.

Напередодні парламентський комітет з прав людини рекомендував ухвалити цей законопроєкт у другому читанні. Якщо Верховна Рада підтримає його, канал «Дом» зможе потрапити до універсальної програмної послуги, яка безкоштовно надається українцям. 

Таким чином, державний російськомовний канал, який створювався для мовлення на тимчасово окуповані території, де-факто набуде загальнонаціонального масштабу і зможе конкурувати з приватними телеканалами.

Читайте також: 

Юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров сказав «Детектору медіа», що канал «Дом» уже порушує закон «Про іномовлення». «Закон достатньо чіткий, у ньому прямо заборонялося мовлення на території України, крім окупованих територій, — каже правник. — І його перформатування у внутрішній телеканал є порушенням низки законів: “Про телебачення і радіомовлення”, “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, “Про іномовлення”».

Телеканал «Дом» розпочав роботу у березні 2020 року, він мовить на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) для «об'єктивного інформування українців на території Донецької та Луганської областей, АР Крим та м. Севастополя та їхнього повернення до українського порядку денного».

Головна мета каналу задекларована як інформаційне сприяння реінтеграції ТОТ, що включає в себе формування позитивного ставлення до реінтеграції у громадян України та інформаційне сприяння участі в цьому процесі країн-партнерів.

Однак за даними УП, зона впевненого прийому сигналу каналу «Дом» ледь доходить до окупованого Луганська.

Наразі дивитись «Дом» можна на вільних територіях України через супутник та в інтернеті, він поступово набуває статусу «всеукраїнського російськомовного державного телеканалу».

У 2021 році Державне підприємство «Мультимедійна платформа України» (куди входять телеканали «Дом» та UATV) отримало з бюджету 977 мільйонів гривень.

У 2022 році на платформу іномовлення з бюджету виділяють вже значно скромнішу суму – 362 мільйони гривень.

Фото: uatv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4661
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду