Блогера в Білорусі засудили до 13 років колонії

Блогера в Білорусі засудили до 13 років колонії

18 Грудня 2021
1356
18 Грудня 2021
16:16

Блогера в Білорусі засудили до 13 років колонії

1356
Сторона обвинувачення стверджувала, що його публікації були спрямовані на «розпалювання соціальної ворожнечі та ворожнечі за ознакою професійної належності», зокрема щодо силовиків і посадовців.
Блогера в Білорусі засудили до 13 років колонії
Блогера в Білорусі засудили до 13 років колонії

17 грудня суддя Мінського міського суду Петро Орлов виніс вирок блогеру Едуарду Пальчису, повідомив правозахисний центр «Вясна». Його звинуватили за чотирма статтями Кримінального кодексу: «організація масових заворушень», «організація дій, що грубо порушують громадський порядок», «розпалювання соціальної ворожнечі», «заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь».

Суд проходив у закритому режимі «з метою недопущення розповсюдження екстремістських матеріалів». Обвинувачі мали претензії до змісту публікацій телеграм-каналу Palchys та однойменного ютуб-каналу. 

Cлідчі зазначили в суді, що Едуард Пальчис повідомляв про місце та час майбутніх акцій протесту, а також нібито навчав та готував їхніх потенційних учасників. Вони визначили ці дії «організацією масових заворушень та грубого порушення порядку», а також звинуватили блогера в плширенні матеріалів, спрямованих дестабілізувати ситуацію в країні.

Едуарда Пальчиса затримали в Білорусі у вересні 2020 року, його засудили до 30 діб адміністративного арешту. Після цього його не відпустили і порушили кримінальну справу за статтею про організацію масових заворушень. Лише за рік після того, 20 квітня 2021 року суд Партизанського району Мінська визнав його канал екстремістським, відзначили правозахисники.

Білоруські правозахисники визнали Пальчиса політв’язнем. Його дружина Вікторія Пальчис виїхала з Білорусі. За час, поки Едуард Пальчис перебуває під вартою, у нього народилася дочка, 16 грудня їй виповнився рік, повідомила ZMINA.

Нагадаємо, з 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

У Білорусі «екстремістськими» визнано близько 300 інтернет-ресурсів і спільнот. У листопаді 2021 року до відповідного списку влада додала телеканал «Белсат», інформагентство «БелаПАН» та соцмережі видання «Наша Ніва».

Фото: Sputnik / Тамара Біляєва

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1356
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду