Білоруського анархіста, блогера та журналіста Миколу Дєдка засудили до 5 років колонії

Білоруського анархіста, блогера та журналіста Миколу Дєдка засудили до 5 років колонії

10 Листопада 2021
1545
10 Листопада 2021
18:44

Білоруського анархіста, блогера та журналіста Миколу Дєдка засудили до 5 років колонії

1545
Його звинувачують у закликах до дій, які спрямовані проти нацбезпеки Білорусі, участі в грубому порушенні правопорядку та незаконних діях щодо горючих рідин. Сам Дєдок свою провину не визнає й в суді розповідав про тортури та підкинуті йому при обшуку пляшки з горючою речовиною.
Білоруського анархіста, блогера та журналіста Миколу Дєдка засудили до 5 років колонії
Білоруського анархіста, блогера та журналіста Миколу Дєдка засудили до 5 років колонії

В Мінську білоруському анархісту та блогеру Миколі Дєдку суд назначив 5 років колонії загального режиму. Про це пише правозахисний центр «Вясна».

Його визнали винним за трьома статтями: заклики до дій, які спрямовані проти нацбезпеки Білорусі; участь в грубому порушенні правопорядку; незаконні дії щодо горючих рідин. Про це пише «Медіазона. Білорусь».

Його затримали 11 листопада 2020 року. Дєдок розповідав, що силовики увірвались в квартиру, яку він винаймав, через вхідні двері й балкон, підкинули три пляшки з горючою рідиною та катували, щоб взнати паролі до сторінок у соцмережах.

Паролі вони отримали після того, як деякий час душили його подушкою. А на відео, де він зі слідами побоїв «вибачається» за свої дії, він погодився після того, як силовики зачинили його в коморі й пустили туди сльозогінний газ.

Згодом на суді адвокати вказували на порушення під час проведення обшуків: силовики розділились на дві групи, а свідчення понятих (двоє пенсіонерів, 77 та 68 років відповідно, які жили в сусідніх квартирах - ДМ) розходилися між собою. Дєдок розповів, що катували його і після затримання. 

«Після кількох відмов [силовик Іван] Тарасик сказав, що битиме мене по геніталіях і зґвалтує палицею. Погрожували бити електрошокером, казали, що мочитимуться на мене. У проміжках між підходами час від часу бив третій співробітник. Після чотирьох або п'яти побиттів я дав їм пароль від жорсткого диска, записавши його на аркуші паперу. Але комп'ютерник його неправильно ввів, і мене почали бити знову», – згадував анархіст.

20 листопада експерт у СІЗО №1 оглянув Дєдка та виявив численні садна та синці, зокрема на повіках, шиї, грудній клітці, в ділянці нирок та на задній поверхні стегна.

Суд над ним почався у червні цього року. Крім «незаконних дій щодо горючих рідин», Дєдка звинуватили в участі в протестному марші 23 серпня 2020 року. Слідство вважає, що Дєдок виходив на проїжджу частину, блокував транспорт й у такий спосіб завдав комунальному «Мінськтрансу» збитків на $2300. 

Стаття про заклики до дій, спрямованих проти нацбезпеки, інкримінувалась за 17 постів у телеграмі, написаних з 4 серпня по 1 листопада 2020 року. Обвинувачення вважає, що ці тексти націлені на «дестабілізацію в країні», «формування й розповсюдження ідеології екстремізму» та «послаблення ролі патріотизму». 

Дєдок свою провину не визнає. В останньому слові він подякував близьким, «товаришам-анархістам», правозахисникам, журналістам та «всім небайдужим» за підтримку.

«Всі учасники процесу з юридичною освітою прекрасно бачать і розуміють, що відбувається… Ну а всім, хто має стосунок до організації цього судового процесу, а також інших політичних репресій у моїй країні, я хочу сказати: не майте ілюзій. Жодні написані вами папери, ніякий терор не можуть зупинити звільнення людини та прогрес. Ми все одно переможемо!», – сказав він. 

Нагадаємо, що 2 жовтня МВС Білорусі визнало «екстремістськими формуваннями» анархістські інтернет-ресурси «Революционное действие», «Народная самооборона» та «Революцiйна дiя». 

У березні 2021 року білоруські силовики повідомили про затримання сімох анархістів із білоруського «Революционного действия» у справі про створення злочинної організації. У державній газеті «Білорусь сьогодні» цю групу називають «однією з найрадикальніших».

Фото: «Вясна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1545
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду